آیا به دنبال روشی برای از بین بردن جای بخیه میگردید؟ خوب است بدانید که باقی ماندن جای بخیه بعد از هر عمل جراحی، دور از انتظار نیست. متخصص جراح، بعد از اتمام جراحی، جای زخمهای سطحی یا عمیق را بخیه میزند و به همین دلیل ممکن است جای زخم برای مدتها همچنان روی پوست شما دیده شود. با این حال، اگر جای بخیه در محل حساسی باشد (مثل صورت)، ممکن است مشکلات جدی برای فرد ایجاد کند.
مثلاً باقی ماندن جای بخیه روی صورت، تا حد زیادی روی زیبایی چهره تأثیر منفی میگذارد. اگر نگران جای بخیه روی پوست خود هستید و میخواهید هرچه سریعتر از شر آن خلاص شوید، این مقاله را از دست ندهید. در این مطلب قرار است به 7 روش درمان جای بخیه بپردازیم.
جای بخیه ناشی از چیست؟
جای بخیه یا اسکار بخیه، در حقیقت همان رد به جا مانده از کوکهای بخیه پس از عمل جراحی است که به شکل یک بافت ناهمگون روی پوست شما خود را نشان میدهد. اسکار یا آثار ناشی از بخیه، ممکن است تا سالها به عنوان یک همراه مزاحم روی پوست شما باقی بماند.
برای مثال، در برخی عملهای جراحی سنگین با کمک نخ بخیه نایلونی یا منگنه فلزی، اسکار بخیه عمق بیشتری داشته و به سختی محو میشود. با این حال، پیشرفت فناوریهای نوین پزشکی، تقریباً هر غیر ممکنی را ممکن کرده است. در حال حاضر، روشهای مؤثری برای درمان جای زخم بخیه وجود دارد که میتواند ظاهر پوست شما را تا حد زیادی به همان حالت طبیعی و اولیه خود برگرداند.
انواع جای بخیه، میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
- زایمان یا سزارین
- جراحی لیفت صورت و شقیقه
- عمل بینی
- عمل پلک (بلفاروپلاستی)
- عمل پروتز سینه
- عمل پروتز باسن
- تصادف
- عمل قلب باز
- ضربات چاقو
- عمل آپاندیس
- لیفت ران
- لیفت بازو
- ابدومینوپلاستی
- لابیاپلاستی
- کاشت مو
- عمل کلیه
چرا جای بخیه باقی میماند؟
یکی از سؤالاتی که بسیاری از افراد پس از عمل جراحی دارند، این است که علت ایجاد جای بخیه چیست و چرا رد آن باقی میماند؟ دلایل زیادی ممکن است باعث ایجاد جای بخیه و باقی ماندن آن شوند که در ادامه به 4 مورد از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
- نوع و شدت زخم: زخمهای عمیقتر و گستردهتر معمولا نیاز به بخیههای قویتری دارند؛ بخیههای قویتر، اسکار بزرگتر و عمیقتری ایجاد میکنند.
- نوع و کیفیت بخیه: بخیههای مختلف از جنسها و رنگهای متفاوت هستند و ممکن است با پوست شما همخوانی نداشته باشند. بعضی از بخیهها خود به خود حل میشوند و بعضی دیگر نیاز به برداشتن دارند. بخیههای با کیفیت بالا معمولا باعث میشوند جای بخیه کمتر باشد.
- روش درمان و مراقبت: روش درمان زخم و مراقبت از آن پس از عمل جراحی تاثیر زیادی بر جای بخیه دارد. رعایت اصول بهداشت، استفاده از پمادها و کرمهای مناسب، پانسمان مناسب و جلوگیری از فشار، خشک شدن، خارش و عفونت زخم میتواند به بهبود سریعتر و کاهش جای بخیه کمک کند.
- عوامل فردی: عوامل فردی مانند سن، نژاد، ژنتیک، تغذیه، سطح استرس، سلامت کلی و سابقه بیماریهای پوستی نیز ممکن است تاثیرگذار باشند. بعضی از افراد به طور طبیعی جای بخیه کمتر یا بیشتر دارند یا زودتر یا دیرتر بهبود مییابند.
آثار به جا مانده از ترمیم زخمها، گاهی ممکن است نشاندهنده چالشها و تجارب زندگانی شما باشد. اما اگر شما از آن رضایت ندارید یا با وجود آن، اعتماد به نفس کمتری حس میکنید، ممکن است به دنبال روشهای از بین بدن جای بخیه باشید.
برای جلوگیری از ماندن جای بخیه، چه کار کنیم؟
به یاد داشته باشید که پس از هر عمل جراحی، نخهای بخیه برای مدت مشخصی در پوست شما وجود دارند؛ با این حال، راهکارهایی وجود دارد که با کمک آنها میتوانید در این شرایط، روند از بین بردن جای بخیه را سریعتر کرده و مانع از ماندگاری آن شوید. برای این کار، ابتدا شما باید دقیقاً مطابق با زمانبندی ارائه شده از طرف پزشک، برای برداشتن بخیهها اقدام کنید. در صورت برداشتن بخیهها در زمان نامناسب، ممکن است زخم پوست شما، فرصت کافی برای بهبود کامل پیدا نکند. در جدول زیر، مدت زمان لازم برای ماندن بخیه در پوست آورده شده است:
موقعیت بخیه | مدت زمان موردنیاز برای باقی ماندن بخیه در پوست | |
بزرگسالان | کودکان | |
کف سر | 7 تا 9 روز | 6 تا 8 روز |
صورت و گردن | 4 تا 6 روز | 4 تا 6 روز |
سینه، شکم و پهلو | 7 تا 12 روز | 7 تا 9 روز |
دست | 8 تا 10 روز | 7 تا 9 روز |
ران و ناحیه فوقانی پا | 8 تا 12 روز | 7 تا 10 روز |
بخش تحتانی پا | 10 تا 12 روز | 8 تا 10 روز |
همچنین، اگر موارد زیر را مشاهده کردید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید تا بتوانید جلوی عفونت یا ماندگاری بیشتر جای بخیه را بگیرید:
- قرمز شدن ناحیه بخیه و گسترش آن.
- خونریزی زیاد؛ طوری که حتی با گاز استریل نیز متوقف نشود.
- درد غیر عادی و زیاد در جای بخیه
- خارج شدن عفونت سفید از زخم بخیه
- تب و افزایش دمای بدن
چه کارهایی نباید بکنیم؟ از جمله کارهایی که برای جلوگیری از بدتر شدن جای بخیه، نباید انجام دهید:
- هرگز به ناحیه آسیبدیده و بخیه شده دست نزنید و آن را نخارانید
- قبل از اینکه هرگونه کرم یا پمادی را استفاده کنید، با پزشک مشورت کنید.
- تا بهبودی کامل بخیهها، هیچ دارویی را سر خود مصرف نکنید.
آیا میدانستید؟
مصرف نوشیدنیهای کافئیندار مثل نوشابه، قهوه و چای، مدت زمان ماندگاری جای زخم و بخیه را بیشتر میکند؟ این مواد، مقدار آب موجود در بدن را کاهش داده و مانع جذب مواد مفید میشوند؛ بنابراین اگر جای بخیه دارید، در مصرف آنها احتیاط کنید!
تفاوت جای بخیه قدیمی با جدید چیست؟
یکی از تفاوتهای اساسی جای بخیه قدیمی با جدید، مدت زمان ترمیم جای بخیه است. در جای بخیه قدیمی، زمان بیشتری طول میکشد که اسکار بخیه برطرف شده و محو شود. همچنین، هزینه از بین بردن جای بخیه قدیمی، بیشتر از بخیه جدید است. همچنین، بخیههای قدیمی، اسکار عمیقتری دارند و به همین دلیل، احتمالاً رد بخیه گسترش پیدا کرده و بیشتر خود را نشان میدهد.
انواع درمان ها برای از بین بردن جای بخیه؛ 7 روش معروف
اگر میخواهید با انواع درمان ها برای از بین بردن جای بخیه آشنا شوید، این بخش را از دست ندهید. در ادامه، با 7 روش درمان جای بخیه، آشنا خواهید شد. برخی از این روشها، تأثیرگذاری بیشتری نسبت به بقیه دارند. در پایان، به صورت اجمالی، میزان تأثیرگذاری هرکدام از این روشهای درمانی در یک جدول آورده شده است.
1- میکرودرم
میکرودرم ابریژن یک روش مؤثر لایهبرداری پوست است که باعث تحریک بازسازی پوست میشود. این روش برای درمان اسکارها و زخمهای ناشی از جراحی یا آسیبهای پوستی مناسب است. با انجام میکرودرم ابریژن، سلولهای مرده و آسیبدیده از سطح پوست حذف شده و جایگزین سلولهای سالم و تازه میشوند. این کار باعث بهبود ظاهر و کیفیت پوست میشود.
2- تزریق استروئید
استفاده از تزریق موضعی استروئید یکی از راههای موثر در درمان اسکارهای برجسته قرمز (معمولاً کلوئید و هایپرتروفی) است. برای بهبود زخمها، باید یک دوره 4 تا 6 هفتهای از تزریق با فاصلههای 4 تا 8 هفتهای (بستگی به نوع و وضعیت زخم) انجام شود. تزریق استروئید بهترین روش برای کم کردن اندازه و حجم زخمها است و میتواند در کاهش قرمزی آنها نیز تأثیر داشته باشد.
3- پماد درمانی
پماد درمانی یکی از روشهای تقریباً مؤثر برای درمان جای بخیه است که به صورت موضعی بر روی پوست یا زخمهای سطحی استفاده میشود. پمادها میتوانند دارای خاصیت ضد عفونیکننده، التیام بخش، ضد التهاب، ضد درد، یا ضد قارچ باشند.
استفاده از پماد برای از بین بردن جای بخیه به شرایط و نوع زخم بستگی دارد. برخی از پمادها مانند وازلین، ژل آلوئه ورا، یا پماد زینک اکساید میتوانند با افزایش رطوبت و کاهش فشار بر روی زخم، سرعت بهبود را افزایش دهند.
برخی دیگر مانند پماد سیکالدرم، سیکالفیت اون میتوانند با کشتن باکتریها نقش ترمیمکنندگی داشته باشند. استفاده از پماد باید با توجه به نظر پزشک و دستورالعملهای لازم انجام شود. استفاده نادرست یا بیش از حد از پماد برای از بین بردن جای زخم، ممکن است باعث تحریک، حساسیت، یا عوارض جانبی دیگر شود.
اگر به دنبال بهترین کرم ترمیم کننده جای بخیه هستید، بهتر است ابتدا با پزشک متخصص خود مشورت نمایید؛ با این حال، در زیر برخی از کرمهای مناسب برای ترمیم جای بخیه، اشاره شده است:
- کرم آلفا
- کرم کالاندولا
- ژل استراتامد
4- میکرونیدلینگ
یکی دیگر از روشهای جالب برای از بین بردن جای بخیه، میکرونیدلینگ است. در این روش، روی تحریک سلولهای پوستی برای تولید کلاژن تمرکز میشود. در حقیقت، با تولید کلاژن، توانایی پوست برای ترمیم جای زخم بیشتر شده و ظاهر پوست، جوانتر بنظر میرسد. میکرونیدلینگ، برای این کار، سوراخها و منافذ بسیار ریزی روی پوست ایجاد میکند. این سوراخها با کمک سوزنهای باریکی انجام میشود.
5- جراحی پلاستیک
جراحی اسکار یا جراحی پلاستیک برای از بین بردن جای بخیه، یکی دیگر از روشهای از بین بردن اسکار است که نسبت به دیگر روشها، دوره نقاحت طولانیتر و عوارض خاص خودش را دارد.
این روش، با هدف بهبود ظاهر و عملکرد اسکارهای ناشی از سوختگی، زخم، جراحی یا بیماری انجام میشود. جراحی ترمیم اسکار، نمیتواند اسکار را کاملاً از بین ببرد، اما میتواند شکل، اندازه، رنگ و بافت آن را تغییر دهد تا با پوست اطراف همسان شود. جراحی ترمیم اسکار معمولاً یک عمل سرپایی است که با بیهوشی موضعی یا کلی انجام میشود (بسته به موقعیت و شدت اسکار).
بعضی از جراحان ممکن است تصمیم بگیرند که برای جلوگیری از عوارض شدید، بیمار را بستری کرده و مراقبتهای پس از عمل را در بیمارستان انجام دهند.
جراحی ترمیم اسکار برای هر سن و جنسیتی قابل اجرا است، ولی در برخی شرایط، باید از آن اجتناب کرد. به عنوان نمونه، کسانی که نمیتوانند داروهای ضد انعقاد خون خود را قطع کنند، به دلیل خطر لخته شدن، نباید جراحی ترمیم اسکار داشته باشند.
داروهای ضد انعقاد خون مانع از بهبود زخم میشوند و ممکن است باعث شود که اسکار بعد از عمل بدتر شود. همچنین، کسانی که دچار هموفیلی یا دیابت نامنظم هستند، نباید جراحی ترمیم اسکار داشته باشند، چون در آنها فرآیند التیام زخم نادرست است.
6- مصرف ویتامینها
برای بهبود سریعتر جای زخم و بخیه، مهم است که بدن شما از ویتامینها و مواد معدنی لازم برخوردار باشد. شما میتوانید از مکملهای چند ویتامینه نیز استفاده کنید. برخی از ویتامینها و مواد معدنی که به روند ترمیم زخم کمک میکنند عبارتند از:
- ویتامینهای آنتیاکسیدان مانند: ویتامین C، ویتامین E و ویتامین D.
- کلسیم
- آهن
- منیزم
- ویتامین A و K
علاوه بر این، مصرف مناسب فیبر، پروتئین و کربوهیدراتهای سالم نیز پیشنهاد میشود. همچنین با افزایش مصرف کلاژن، شما میتوانید به ترمیم جای پوست و هر گونه آسیب پوستی کمک کنید. برخی از منابع غذایی غنی از کلاژن عبارتند از: آب قلم، پای مرغ، ژلاتین، ماهی با پوست، گوشت مرغ و… البته شما همچنین میتوانید از قرص کلاژن نیز بهره ببرید.
7- لیزر درمانی
اکنون نوبت معرفی بهترین روش از بین بردن جای بخیه است که استفاده از آن، تأثیر جادویی روی جای زخم دارد. لیزر درمانی، کاملاً بدون عوارض بوده و نسبت به سایر روشها مثل جراحی پلاستیک و پروتودرمانی، دوره نقاحت بسیار کمتری دارد. از طرفی، گزارشهای پزشکی نشان میدهد که نتایج بدست آمده از این روش، کاملاً مثبت و تأثیرگذار بودهاند؛ شاید به همین دلیل است که در حال حاضر، اغلب پزشکان متخصص، این روش را برای درمان جای بخیه پیشنهاد میکنند.
جالب است بدانید که از لیزر درمانی، برای از بین بردن جای جوش، لکه پوستی و فرورفتگیهای سطح پوست نیز استفاده میشود. لیزر جای بخیه را به طور کامل برطرف کرده و به لیفتینگ پوست نیز کمک میکند. این روش حتی برای جاهایی از پوست که دچار کشیدگی شدهاند نیز تأثیر شفابخشی دارد. در ادامه، با برخی از انواع مؤثر لیزردرمانی آشنا خواهید شد.
لیزر فرکسل
لیزر فرکسل، (FRAXEL) یکی از بهترین روشهای ترمیم و محو کردن جای بخیه است که باعث تشکیل لایه پوستی تازه به جای بافت قدیمی میشود. تاکنون هیچ عوارضی برای این روش ثبت نشده است. پس از لیزر فرکسل، یک پوست تازه و جوان خواهید داشت که خبری از جای بخیه روی آن نیست. در این روش، از فناوری شکست پرتوهای لیزر استفاده میشود.
نکته جالب اینکه، روش لیزر فرکسل، یکی از پیشنهادات جامعه پزشکی آمریکا و مورد تأیید سازمان غذا و دارو این کشور است. لیزر فرکسل با طول موج اربیوم و تالیوم کار میکند و مؤثرترین روش درمانی برای جای زخم و بخیه شناخته میشود.
لیزر فرکسل با طراحی خاص خود میتواند 5 تا 50 درصد از سطح پوست را درمان کرده و آنها را برای بازسازی نواحی آسیب دیده آماده نماید. این روش درمانی بسیار دقیق و ایمن است و میتوان از آن برای بهبود پوست نواحی حساس مثل گردن، سینه، دستها و صورت استفاده نمود.
لیزر CO فرکشنال
لیزر فرکشنال CO2 یک تکنولوژی پیشرفته برای درمان اسکارهای ناشی از زخم، جراحی، آکنه و سایر عوامل است. این روش با ایجاد میلیونها سوراخ کوچک در لایه بالایی پوست، باعث تحریک رشد کلاژن جدید میشود. البته در این روش، بر خلاف روش میکرونیدلینگ، برای ایجاد سوراخ روی پوست از پرتوهای نوری استفاده میشود.
کلاژن یک پروتئین است که ساختار و الاستیسیته پوست را بهبود میبخشد. لیزر فرکشنال CO2 باعث کاهش عمق و اندازه اسکارها میشود و باعث میشود پوست صافتر، جوانتر و زیباتر شود. این روش دارای مزایای بسیاری نسبت به روشهای سنتی درمان اسکار است. برخی از این مزایا عبارتند از:
- کاهش خطر عفونت و التهاب
- کاهش خطر بروز هایپرپیگمانتاسیون یا تیرگی پوست
- کاهش زمان بهبود و بازگشت به فعالیتهای روزمره
- قابل اجرا بر روی همه نقاط بدن
لیزر آر اف فرکشنال
یک روش دیگر که برای از بین بردن علائم جراحی مانند جای بخیه مورد استفاده قرار میگیرد، درمان با لیزر RF است. این لیزر با اعمال حرارت به ناحیه آسیبدیده، باعث تحریک تولید کلاژن در پوست میشود. کلاژنهای تازه ساخته شده باعث بهبود و ترمیم بافت پوستی میشوند.
برای دستیابی به نتایج مطلوب، باید حداقل سه جلسه از این درمان را طی چند ماه انجام دهید. پس از هر جلسه، ممکن است پوست شما در ناحیه درمان شده قرمز شود که حداکثر ظرف دو روز برطرف خواهد شد.
مراقبتهای بعد از لیزر جای بخیه
خوب است بدانید که بعد از انجام روش لیزر درمانی، معمولاً یک دوره نقاحت کوتاه کمتر از ده روز خواهید داشت. پس از آن، کاملاً به شرایط عادی باز میگردید. از جمله نکات مراقبتی در این 10 روز، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پس از لیزر درمانی، در معرض نور خورشید قرار نگیرید.
- بهتر است از کرم ضد آفتاب استفاده کنید.
- هرگز از لوازم آرایشی در این مدت زمان استفاده نکنید.
- در صورتی که در ناحیه پوست خود احساس درد میکنید، میتوانید زیر نظر پزشک، برخی قرصهای مسکن را مصرف نمایید.
برای لیزر درمانی چند جلسه لازم است؟
تعداد جلسات لیزر درمانی، بستگی به نظر پزشک متخصص و شرایط فرد دارد؛ با این حال، معمولاً تعداد جلسات این روش، 3 جلسه به فاصله یک ماه است. برای انجام حرفهای لیزردرمانی در تعداد جلسات مناسب و مقرون به صرفه، بهتر است زیر نظر بهترین کلینیک زیبایی شهر خود اقدام کنید. در کلینیکهایی معتبر زیبایی، قبل از انجام لیزردرمانی از مشاورههای رایگان و ویزیت تخصصی بهرهمند خواهید شد.
هزینه لیزر درمانی برای از بین بردن جای بخیه، چقدر است؟
برای تعیین تعداد جلسات لازم برای درمان با لیزر، عوامل مختلفی مانند نوع پوست، نوع و شدت آسیب پوستی و اسکار باقی مانده از سوختگی یا بخیه تاثیرگذار هستند. این عوامل در هر فرد متفاوت بوده و نمیتوان یک عدد دقیق برای تمام موارد ارائه داد.
پزشک متخصص پوست با بررسی وضعیت جای بخیه شما، میتواند تعداد جلسات لازم را به شما اطلاع دهد. این درمان به عنوان یکی از خدمات زیبایی محسوب شده و هزینههای آن تحت پوشش بیمه نمیباشد. هزینه درمان با لیزر نیز به عنوان خدمات آزاد، با توجه به شرایط هر فرد محاسبه میشود. البته اگر نگران هزینههای زیاد هستید و در عین حال میخواهید از مزایای شگفتانگیز لیزردرمانی بهرهمند شوید، کلینیک رویای آبی، آماده ارائه این خدمت با قیمت باورنکردنی است.
شما میتوانید با مراجعه به اینستاگرام ما و یا از طریق تلفن و ارتباط با کارشناسان، جای بخیه خود را با بهترین روش لیزردرمانی برطرف کنید.
روش درمانی | تعداد جلسات موردنیاز | هزینه | میزان اثربخشی | تهاجمی/ غیر تهاجمی |
میکرودرم | 5 تا 16 | ضعیف | غیرتهاجمی | |
تزریق استروئید | 4 تا 6 | ضعیف | غیرتهاجمی | |
پماد درمانی | بستگی به تجویز پزشک دارد | ضعیف | غیرتهاجمی | |
میکرونیدلینگ | بستگی به تجویز پزشک دارد | ضعیف | غیرتهاجمی | |
جراجی پلاستیک | 1 | متوسط | تهاجمی | |
ویتامین | بستگی به تجویز پزشک دارد | ضعیف | غیرتهاجمی | |
لیزر درمانی | 3 | زیاد | تهاجمی |
برای زود خوب شدن ای بخیه، چه بخوریم؟
به منظور افزایش سرعت درمان و از بین رفتن جای بخیه، توصیه میشود از این مواد غذایی مصرف کنید:
- میوههایی که آنتی اکسیدان دارند مانند: توت فرنگی، بلوبری، مرکبات و انار.
- سبزیجاتی که حاوی ویتامین A هستند مثل هویج، بروکلی و سیب زمینی شیرین.
- چربیهای سالم که از روغن زیتون، دانهها و مغزها به دست میآیند.
- ماهیهای چرب که امگا 3 دارند.
- گوشتهای پروتئینی.
- تخم مرغ که حاوی آمینواسید است.
- پروبیوتیکها که به تعادل فلور روده کمک میکنند.
- غلات کامل که فیبر دارند.
درمانهای خانگی (از ادعا تا واقعیت)
از آنجا که جای بخیه، یکی از انواع جای زخم است که میتواند به شکل عمیق یا سطحی باشد، برای از بین بردن آن، برخی روشهای خانگی و داروهای گیاهی نیز وجود دارد. از جمله این روشها میتوان به استفاده از آلوئه ورا، روغن نارگیل و آب پیاز اشاره کرد.
با این حال، پزشکان توصیه میکنند، از آنجا که این روشهای خانگی، ممکن است باعث بروز حساسیتهای شدید و بدتر شدن وضعیت جای بخیه شوند، بهتر است قبل از مصرف هر نوع داروی گیاهی، حتما با یک پزشک مشورت شود.
علاوه بر این، روشهای خانگی، به عنوان جایگزین درمانی به جای لیزردرمانی و برخی روشهای مؤثر شناخته نمیشوند و نمیتوان از آنها انتظار نتایج صد در صدی داشت.
جمعبندی
در این مقاله سعی کردیم به بررسی کامل روشهای درمانی برای از بین بردن جای بخیه و همچنین، شرایط و نکات هرکدام از آنها بپردازیم. در پایان، خوب است به این نکته اشاره کنیم که برای خلاص شدن از شر جای بخیه، باید کمی صبور باشید، زیرا پوست شما برای بهبودی کامل، به فرصت نیاز دارد. به همین دلیل، پس از آنکه یک روش درمانی مناسب را زیر نظر پزشک، انتخاب کردید، به نکات مراقبتی پس از انجام مراحل درمان، توجه کنید. اگر میخواهید برای همیشه با جای بخیه روی پوست خود، خداحافظی کنید، کافی است با کارشناسان کلینیک رویای آبی به عنوان بهترین کلینیک زیبایی در ونک و شمال تهران تماس بگیرید. این کلینیک، رؤیای جوانی پوست شما را به واقعیت تبدیل میکند.
با سلام. دست من بریده و بخیه خورده و الان بعد از ۴ ماه هنوز جای زخم قرمز است و برآمده شده. باید چی کارکنم که خوب بشه؟
برای از بین بردن جای زخم بخیه باید بین ۶ تا ۸ ماه بعد از ایجاد زخم اقدام کرد ولی در صورت ایجاد گوشت اضافه باید توسط پزشک ویزیت شده و اقدامات لازم انجام شود