انتخاب برگه

ریزش مو بر اثر عوامل مختلفی مانند اختلالات هورمونی، وراثت، شرایط پزشکی مثل کمبود ویتامین یا عوارض دارویی، استرس و اضطراب، مصرف سیگار و دخانیات، تغذیه و یا بخشی از فرایند طبیعی افزایش سن اتفاق می‌افتد. این عارضه عموما در آقایان و خانم‌ها و در سنین مختلف بروز می‌کند. به طور کلی ممکن است ریزش مو فقط بر روی پوست سر و یا اینکه کل بدن تاثیرگذار باشد. درمان ریزش مو با توجه به تشخیص پزشک از روش‌های مختلف انجام می‌شود. در این مطلب قصد داریم به صورت کامل به علائم، و فاکتورهای موثر در ریزش، راههای جلوگیری و بهترین روش‌های درمانی ریزش مو اشاره کنیم.

علت ریزش مو

علائم ریزش مو چیست؟

برای درمان ریزش مو ابتدا لازم است، علت آن را جستجو کنیم. ریزش مو بسته به عوامل ایجاد کننده آن از طرق مختلفی ظاهر می‌شود. این علائم ممکن است ناگهانی و یا به تدریج بروز کند. نشانه‌های ریزش مو عبارتند از:

  • نازک شدن و ریزش تدریجی موهای بالاترین قسمت سر: رایج‌ترین نوع ریزش مو است که بر اثر افزایش سن ایجاد می‌شود. در مردان اغلب ریزش مو از خط پیشانی شروع شده و به سمت عقب پیش می‌رود. اما ریزش مو اکثر خانم‌ها در یک قسمتی از سر شروع می‌شود.
  • نقاط طاسی دایره‌ای یا سکه‌ای: برخی از افراد موهای خود را در مناطقی از سر، ریش یا ابرو به صورت طاسی دایره‌ای یا تکه‌ای از دست می‌دهند. در این مواقع ممکن است قبل از شروع ریزش مو پوست دچار خارش و یا درد شود.
  • ریزش ناگهانی مو: شوک جسمی و یا عاطفی می‌تواند یکی از دلایل ریزش مو باشد. این نوع ریزش مو معمولا در هنگام شستن، شانه زدن و یا کشیدن ملایم مو قابل رویت است. این نوع ریزش موقتی بوده و باعث کم‌پشتی موقتی مو می‌شود.
  • ریزش موی تمام بدن: برخی از شرایط پزشکی مانند شیمی درمانی برای درمان سرطان، می‌تواند منجر به ریزش مو در تمام نقاط بدن شود. خوشبختانه موهای از دست رفته دوباره رشد می‌کنند.
  • لکه‌های پوسته پوسته شدن که روی پوست سر گسترش می‌یابد. این علائم نشانه‌های از کرم حلقوی است. این موارد همراه با شکستگی مو، قرمزی، تورم و در برخی مواقع ترشحات است.

فاکتورهایی که ریسک ریزش مو را افزایش می‌دهند:

عواملی خطر ریزش مو را افزایش می‌دهند. این فاکتورها عبارتند از:

  • ژنتیک و سابقه ریزش موی شدید و طاسی در خانواده پدری یا مادری
  • سن و جنسیت
  • استرس و فشار عصبی
  • کاهش وزن قابل توجه
  • موارد خاص پزشکی مانند بیماری دیابت یا لوپوس
  • تغذیه و سبک زندگی نامناسب
  • اختلالات هورمونی و یائسگی در زنان
  • عفونت‌های پوستی در پوست سر

رژیم غذایی مناسب برای جلوگیری از ریزش مو

روش های جلوگیری از ریزش مو

پیشگیری و درمان ریزش مو در بسیاری از موارد با مراجعه به کلینیک کاشت مو و مشاوره با پزشک متخصص امکان پذیر است. به طور کلی برخی از بیماری‌های ریزش مو مانند طاسی ناشی از ژنتیک بوده و این نوع ریزش قابل پیشگیری نیست. جلوگیری از ریزش مو و تلاش برای تقویت و سلامت موها همواره تاثیرات قابل توجهی دارند. توجه به نکات زیر به شما کمک می‌کند تا حد امکان از ریزش مو جلوگیری کنید:

  • عوارض جانبی برخی از داروها باعث ریزش مو موقت می‌شود. بهتر است از پزشک خود در مورد داروها و مکمل‌هایی که ممکن است باعث ریزش مو شوند، سوال کنید.
  • اگر تحت درمان با شیمی درمانی هستید، از پزشک خود بخواهید برای کاهش ریسک ریزش مو در هنگام شیمی درمانی از کلاه خنک کننده استفاده کند.
  • درمان بیماری هایی که باعث ریزش مو می‌شوند: همانطور که اشاره شد عوارض جانبی برخی از شرایط پزشکی، از علل ریزش مو است. در صورتی که این مشکلات برطرف نشوند با هیچ روشی امکان درمان ریزش مو وجود ندارد. رایج‌ترین این بیماری‌ها عبارتند از:
  • سندرم تخمدان پلی‌کیستیک: تخمدان پلی‌کیستیک یا تنبلی تخمدان ناشی از اختلالات هورمونی بوده و در سنین جوانی خانم‌ها رایج است. یکی از علائم آن ریزش مو با الگوی مردانه است. کسانی که از اختلالات هورمونی خود آگاهی نداشته و به ریزش مو دچار می‌شوند، درمان‌های خانگی و یا هر روش دیگری در بهبود سلامت موهای آنها تاثیرگذار نخواهد بود. بنابراین اولین کار مراجعه به پزشک و انجام آزمایشات لازم است.
  • کم‌کاری غده تیروئید: از هر 100 نفر 2 نفر به کم‌کاری تیروئید دچار هستند. این بیماری علائم بسیاری زیادی دارد که یکی از آنها ریزش مو است. در صورت مراجعه به پزشک و شروع درمان، ریزش مو قطع می‌شود.
  • تغییرات هورمونی و افزایش بیش از اندازه هورمون پرولاکتین و تستوسترون، تغییرات هورمون‌های FSH و LH از عوامل موثر بر ریزش مو در خانم‌ها هستند.

بهترین راه جلوگیری از ریزش مو

بهترین راه جلوگیری از ریزش، قبل از شروع درمان ریزش مو، تغییر سبک زندگی است. تنها با چند تغییر کوچک اما بسیار کاربردی و موثر مانع از ریزش موی خود خواهید شد.

  • با موهایتان ملایم و آرام باشید: در هنگام شانه زدن موها به آرامی با موها برخورد کنید، سعی کنید قبل از شانه زدن موهای خود را نم‌دار کرده و از شونه‌های چوبی با دندانه‌های پهن استفاده کنید. موها را به آرامی و ملایمت شست‌و‌شو دهید. از بستن و شانه کردن موهای خیس خودداری کنید. در هنگام بستن موهای خود برای کاهش فشار از کش‌های مناسب استفاده کنید. از شامپوهای متناسب با جنس مو، بدون سولفات و با PH مناسب استفاده کرده و به صورت نشسته حمام کنید. و در نهایت از حوله مناسب و لطیف برای خشک کردن موهایتان استفاده کنید.
  • تا حد امکان از سشوار، اتوی مو، دستگاه فرکننده مو(بیگودی) استفاده نکنید و در صورت لزوم قبل از آن از محصولات محافظ مو در برابر حرارت استفاده کنید.
  • تغییر سبک زندگی در بهبود وضعیت سلامت پوست و مو بسیار تاثیرگذار است. طی تحقیقات انجام‌شده توسط محققان بین ریزش مو و استعمال دخانیات؛ مانند سیگار و قلیان رابطه مستقیمی وجود دارد.
  • کاهش استرس یکی از اصلی‌ترین موارد در جلوگیری از ریزش مو است. استرس هورمون‌های بدن را تحت تاثیر قرارداده و با فشار عصبی و روانی، تاثیرات جبران ناپذیری را بر بدن وارد می‌کند.
  • تغذیه مناسب باعث می‌شود تمام پروتئین‌ها، ویتامین‌ها، مواد آلی و معدنی مورد نیاز بدن تامین شوند. به همین دلیل افرادی که بدون مشورت با پزشک متخصص رژیم لاغری نامناسبی را شروع می‌کنند با ریزش موی شدید و مشکلات پزشکی دیگر مواجه می‌شوند. به طور کلی برای جلوگیری از خشکی و ریزش مو و داشتن مویی سالم لازم است موارد زیر در رژیم غذایی هر فردی گنجانده شوند:
  • ویتامین A: ویتامین A با حفظ رطوبت پوست سر باعث سلامت موها می‌شود. مواد غذایی مانند هویج، اسفناج، سیب‌زمینی، کلم پیچ، شیر، تخم‌مرغ، ماست و…، حاوی مقادیر زیادی ویتامین A هستند.
  • ویتامین B: ویتامین‌های گروه B در سلامت و جلوگیری از ریزش مو بسیار موثر هستند. تخم‌مرغ، جگرسیاه، ماهی، شیر، گوشت قرمز، قلوه و پنیر منابع اصلی ویتامین B   هستند
  • ویتامین C: ویتامین C با خاصیت آنتی اکسیدانی، کمک به جذب آهن و تاثیری که در ساخت پروتئین کلاژن یعنی اصلی‌ترین پروتئین پوست و مو دارد یکی از اصلی‌ترین مواد در حفظ سلامت مو است. مرکبات مثل پرتقال، نارنگی و توت‌فرنگی و سبزیجاتی مانند فلفل دلمه منبع اصلی ویتامین C هستند.
  • ویتامین D: ویتامین D باعث رویش مجدد موها شده و کمبود آن یکی از  عوامل مهم در طاسی سر است. نور مستقیم خورشید اصلی‌ترین منبع ویتامین D است. بسیاری از افراد به دلیل ساعت کاری و محیط شغلی خود در تماس مستقیم با نور خورشید نبوده و ویتامین D در بدن این افراد به شدت پایین‌تر از حد مجاز است. استفاده از مواد غذایی مانند ماهی، جگر و قارچ به این افراد توصیه می‌شود.
  • ویتامین E: ویتامین E به دلیل داشتن خاصیت آنتی ‌اکسیدانی قوی باعث از بین رفتن رادیکال‌های آزاد شده و در سلامت پوست و مو بسیار مفید است. همچنین این ویتامین با توسعه مویرگ‌ها در سر باعث افزایش خون رسانی به سلول‌های فولیکول مو و تقویت آنها می‌شود. میوه، سبزیجات، مغزها و دانه‌ها مانند اسفناج، آووکادو از منابع ویتامین E هستند.
  • بیوتین: بیوتین یا ویتامین H بخشی از خانواده ویتامین B است. این ویتامین نقش موثری در سلامت پوست، مو و ناخن دارد. زرده تخم‌مرغ، مغزها، موز، گل کلم، غلات، قارچ، گوشت و… از منابع اصلی بیوتین هستند.
  • آهن: کمبود آهن باعث کاهش هموگلوبین خون و در نتیجه کاهش اکسیژن رسانی به تمام سلول‌های بدن از جمله فولیکول‌های مو می‌شود. با کاهش اکسیژن رسانی، سلامت مو به خطر افتاده و شروع به ریزش می‌کند. تخم‌مرغ، اسفناج و گوشت منبع اصلی آهن هستند.
  • پروتئین: پروتئین یکی از مواد اصلی در بدن بوده و کمبود آن صدمات زیادی را به سیستم کلی بدن از جمله پوست و مو وارد می‌کند. پروتئین در اغلب مواد غذایی موجود بوده و کمبود آن اغلب در کشورهای فقیر دیده می‌شود.
  • روی(زینک): عنصر روی در رشد و ترمیم بافت مو بسیار تاثیرگذار است و کمبود آن باعث ریزش مو شده و سلامت موها را به خظر می‌اندازد. گوشت و اسفناج از منابع اصلی روی هستند.
  • در صورتی که برای درمان ریزش مو تمایل به مصرف مکمل‌های خوراکی ویتامین‌های ذکر شده را دارید، حتما ابتدا با پزشک متخصص مشورت کنید.

بهترین راه درمان ریزش مو:

برای درمان ریزش مو بهترین راه‌حل مراجعه به پزشک است. در برخی مواقع درمان‌های خانگی و سنتی تاثیرگذار هستند اما اولین قدم در درمان مراجعه به پزشک است. در این مواقع پزشک با انجام معاینات بالینی، بررسی سوابق پزشکی و خانوادگی دلایل ریزش مو را بررسی کرده و با انجام آزمایشات هورمونی و ویتامین‌ها علت اصلی ریزش مو مشخص می‌شود. بنابراین درمان‌های خانگی تنها زمانی تاثیرگذار هستند که علت ریزش مو مواردی به غیر دلایل هورمونی و زمنیه‌ای باشد. برای مثال اگر خط رشد موهای خانم‌ها در سنین بالاتر در حال عقب نشینی است برای جلوگیری از طاسی دائمی لازم است به سرعت درمان خود را نزد پزشک متخصص شروع کنند. همچنین اگر در هنگام شانه‌ زدن موهای خود یا کودکتان با ریزش موی ناگهانی، تکه تکه شده یا ریزش بیش از اندازه مواجه شدید لازم است به پزشک مراجعه کنید. ریزش موی ناگهانی می‌تواند نشان‌دهنده یک مشکل پزشکی زمینه‌ای باشد، در اکثر مواقع با درمان بیماری‌های زمینه‌ای ریزش موها نیز قطع می‌شوند.

 

بهترین راه درمان ریزش مو

تزریق فیلر مو برای درمان ریزش مو

یکی از بهترین راه‌های درمان کم پشتی و ریزش شدید موی سر که در اثر عوامل متعدد، من جمله عوامل ارثی، کاهش وزن، استرس ها، آلودگی هوا و…ایجاد میشود، استفاده از فیلر مو می‌باشد. فیلر موی سر تشکیل شده از هیالورونیک اسید و پپتید فعال است. فیلر‌ مو به وسیله سوزن های بسیار نازک به زیر پوست سر مراجعه کننده تزریق میگردد. ترکیبات موجود در فیلر بدون وقفه پس از تزریق آزاد می‌گردند و ویتامین ها و مواد معدنی موجود در آن، علاوه بر تقویت سلول های پوست و مو از مرگ آنها جلوگیری مینماید.

داروهای درمان ریزش مو:

مهم‌ترین داروهای درمان ریزش مو شامل مواردی می‌شود که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم، اما توجه داشته‌ باشید که مدت زمان و دوز مصرفی دارو بسیار اهمیت داشته و مصرف خودسرانه آن عوارض جبران ناپذیری برای فرد خواهد داشت.

ماینوکسیدیل: با توجه به علت ریزش مو داروهای مختلفی تجویز می‌شود. یکی از داروهای موثر در درمان ریزش مو و رشد مجدد آن داروی ماینوکسیدیل است که با توجه به وضعیت بیمار در دوزهای مختلف تجویز می‌شود.  این داور یکی از اصلی‌ترین روش‌ها برای درمان ریزش موی سکه ای آناژن افلوویوم، تلوژن افلوویوم و… در مردان است.

مصرف این دارو عوارض جدی نداشته و ممکن است در برخی افراد به صورت قرمزی پوست سر بروز کند. در صورت مشاهده عوارض متفاوت حتما با پزشک خود مشورت کنید.

داروهای ضد آندروژن: برخی از علل ریزش مو عوامل هورمونی است. بنابراین کنترل اختلالات هورمونی یکی از روش‌های درمان ریزش مو محسوب می‌شود. هورمون آندروژن در ریزش مو تاثیرگذار است. اگر پزشک علت ریزش مو را هورمون آندروژن تشخیص دهد با تجویز داروهای ضد آندروژن برای زنان و مردان به درمان ریزش مو اقدام می‌کند.

در برخی از افراد بروز مشکلات خواب پس از مصرف این دارو گزارش شده‌است در صورت مواجه با عوارض این چنینی به پزشک خود مراجعه کنید.

اسپیرنولاکتون: این دارو در خانم‌ها و افرادی که به دلیل تنبلی تخمدان (تخمدان پلی‌کستیک)، هورمون آندروژن ترشح می‌کنند، تجویز می‌شود. اسپیرنولاکتون یک داروی ضد آندروژن است که از مانع تولید آندروژن شده و در رشد مجدد موها تاثیرگذار است.

عوارض این دارو عبارتند از: تهوع، استفراغ، سردرد، اسهال، بی‌اشتهایی و… در صورتی که این دارو در دوز نامناسب و بدون تجویز پزشک مصرف شود عوارض بسیار جدی نیز خواهد داشت.

کتوکونازول: یکی دیگر از دلایل ریزش مو التهاب پوست سر و فولیکول‌های مو است. این دارو با درمان التهاب فولیکول‌ها مانع از ریزش مو می‌شود. این دارو برای درمان ریزش موی آندروژنتیک تجویز می‌شود.

فیناستراید: این دارو برای درمان طاسی با الگوی مردانه در خانم‌ها و آقایان تجویز می‌شود. نتایج مصرف دارو در دراز مدت مشخص شده و در نهایت سبب توقف ریزش مو و  رشد مجدد آنها می‌شود.

داروهای ضد قارچ: در برخی مواقع عفونت‌های قارچی پوستی کف سر از علل ریزش مو هستند. در صورت درمان این عفونت‌ها ریزش مو نیز کنترل شده و رشد آن به حالت قبل برمی‌گردد. رایج‌ترین عاملی که باعث عفونت سر می‌شود قارچ تینیا کیپتیس است. پزشک برای درمان این نوع قارچ داروهای خوراکی تجویز می‌کند.

درمان‌های ریزش مو به صورت سنتی

اگر علت ریزش مواردی به جز مشکلات هورمونی، ژنتیکی، عوارض دارویی، استرس و بیماری‌های زمینه‌ای باشد؛ می‌توانید علاوه بر راهنمایی‌های پزشک و مصرف داروهای تجویز شده برای درمان ریزش مو از روش‌های سنتی و خانگی نیز استفاده کنید.استفاده از انواع روغن‌های گیاهی با توجه به طبع پوست کف سر به بهبود وضعیت موها، رشد مجدد و درمان ریزش مو کمک می‌کند. روغن‌های طبیعی مانند: روغن نارگیل، آرگان، جوجوبا، بنفشه و رزماری از بهترین روغن‌های گیاهی برای بهبود وضعیت مو هستند. با توجه به طبع سر یکی از روغن‌ها انتخاب کرده و قبل از حمام به کف سر خود زده و به آرامی ماساژ دهید. از این روغن‌ها می‌توانید برای طراوت و زیبایی موها بعد از حمام به مقدار مناسب بر روی ساقه موهای نم‌دار زده و با ملایمت ماساژ دهید.

استفاده از مواد طبیعی مانند: عسل، ماست، سیاه دانه، حنا و آب پیاز و برنج در رشد مو و طراوت موها موثر هستند. برای مثال می‌توانید آب پیاز و برنج را با یک دیگر مخلوط کرده و قبل از حمام به کف سر خود زده و به آرامی پوست سر خود را ماساژ دهید.

نتیجه‌گیری

اولین قدم درمان ریزش مو مراجعه به پزشک متخصص و انجام معاینات بالینی و آزمایشات خون است. بهترین روش درمان پس از در نظر گرفتن سوابق وراثتی، عوامل محیطی و پزشکی بیمار انتخاب می‌شود. در صورتی که با نظر پزشک علت ریزش موی شما هیچ یک از موارد پزشکی مربوط به مشکلات جسمانی، عوارض دارویی و استرس نباشد، می‌توانید با تغییر سبک زندگی و انجام مراقبت‌های مناسب، از ریزش موهای خود جلوگیری کرده و موهایی سالم و زیبا خواهید داشت.