انتخاب برگه

تیرگی زیر چشم یک وضعیت رایج بین افراد با سنین مختلف است. از آن جایی که پوست دور چشم نسبت به سایر قسمت های صورت نازک بوده و حساسیت بیشتری دارد تحت تاثیر موارد گوناگون ممکن است دچار تغییر رنگ و حالت شود. بسته به مدت زمان بروز این عارضه درمان های متعدد با تاثیرگذاری های مختلفی وجود دارد. این درمان ها به صورت خانگی و یا در کلینیک های تخصصی انجام می شود.

علل ایجاد تیرگی زیر چشم چیست؟

تیرگی زیر چشم یکی از اصلی ترین عارضه های پوستی است که در زیبایی و سن و سال فرد تاثیر بسزایی دارد. عوامل مختلفی را می توان در بروز سیاهی و تیرگی موثر دانست؛ که ممکن است در زنان و یا مردان در سنین مختلف بروز کند.

علت تیرگی زیر چشم

اما  تیرگی زیر چشم نشانه چیست؟

در حالت نرمال به صورت مدام، گردش خون در قسمت زیر چشم انجام شده و اکسیژن و مواد مورد نیاز به سلول های پوستی می رسد و در نتیجه همواره پوستی شاداب و روشن خواهیم داشت. بنابراین اگر هر عاملی به نحوی گردش خون در این ناحیه را دچار اختلال کند سبب بروز این عارضه پوستی و همچنین چروک خواهد شد.

  1. ژنتیک: تحقیقات نشان داده است ویژگی های پوستی نظیر ضخامت، رنگ و توزیع ملانین در پوست ( مانند پوست زیر چشم) از والدین به فرزندان منتقل می شود.
  2. کم خوابی: کم خوابی را می توان اصلی ترین عامل این عارضه دانست. زمانی که فرد به اندازه ی کافی در طول شب بیدار باشد و چشم ها برای مدت طولانی استراحت نکنند گردش خون در زیر پوست دچار اختلال شده و سبب بروز این عارضه می شود.
  3. کمبود آب بدن: زمانی که در طول شبانه روز به میزان مناسب آب مصرف نشود رگ های خونی خشک شده و گردش خون را با مشکل مواجه می کند.
  4. نور مستقیم آفتاب: رنگدانه ملانین در پوست وجود دارد و تحت تاثیر شدت نور آفتاب سبب تغییر رنگ شده و پوست به سمت تیرگی می رود.
  5. مصرف سیگار و یا مواد اعتیاد آور: توتون و تنباکو، نوشیدنی های کافئین دار و همچنین الکل؛ میزان خون جریان یافته درون رگ ها را کاهش می دهند.
  6. کمبود ویتامین: ویتامین هایی نظیر  E,C,D,Kدر شادابی و طراوت پوست بسیار موثر هستند و رژیم غذایی نادرست سبب کاهش میزان این ویتامین ها در بدن می شود.
  7. مشکلات پزشکی: مشکلات گوارشی(کبد، کلیه و معده)، مشکلات تیروئیدی و عصبی
  8. سن: بروز این عارضه در سنین مختلف گزارش شده است اما با افزایش سن به خصوص در میانسالی احتمال ابتلا، بیشتر می شود.
  9. مشکلات تغذیه ای: رژیم های غذایی نادرست لاغری و یا غذاهای ناسالم
  10.  آلرژی و حساسیت های فصلی: حساسیت های فصلی که سبب خشکی پوست و یا آبریزش بینی می شوند. التهاب بینی، پوست اطراف چشم را تحت تاثیر قرار داده و سبب حساسیت آن می شود و در نهایت علت حلقه سیاه دور چشم می شود.
  11.  اختلالات قاعدگی: تحقیقات نشان داده است خونریزی های شدید و طولانی مدت را می توان یکی از علت های این عارضه دانست.
  12. کم خونی و کمبود آهن خون
  13. تجمع رنگدانه ها

راه های پیشگیری از تیرگی زیر چشم

شاید بتوان گفت به جز عامل ژنتیک که افراد در آن هیچ نقشی ندارند؛ با کنترل عواملی که علت گودی و سیاهی زیر چشم هستند در کنار تغییر سبک زندگی می توان از بروز این عارضه جلوگیری کرد.

  • مصرف آب کافی: مصرف روزانه آب به میزان 2.7 لیتر برای خانم ها و 3.7 لیتر برای آقایان توصیه می شود
  • استفاده از کرم های ضد آفتاب مخصوص دور چشم و استفاده از عینک آفتابی
  • مصرف ویتامین های لازم که در شادابی پوست موثر هستند
  • تغذیه مناسب: برای مثال: کنترل میزان مصرف نمک
  • خواب کافی: خواب شبانه به میزان 7 تا 8 ساعت
  • از مالیدن چشم ها اجتناب کنید
  • ترک سیگار، الکل و…
  • کاهش استرس

رفع سیاهی زیر چشم در خانه

درمان های موجود برای تیرگی زیر چشم: خانگی و کلینیکی

خوشبختانه در صورتی که عارضه ی پوستی تیرگی زیر چشم اتفاق افتد در مراحل اولیه و خفیف با درمان های خانگی (سنتی) تا حد قابل ملاحظه ای درمان می شود البته لازم است پیش از شروع درمان های خانگی با پزشک متخصص مشورت شود. حال این سوال مطرح است که چگونه سیاهی زیر چشم را از بین ببریم؟

  1. سیب زمینی: قرار دادن لایه ای نازک از سیب زمینی زیر چشم به مدت 10 الی 15 دقیقه
  2. کمپرس آب یخ: شستن صورت با آب سرد و یا استفاده از قالب یخ و حرکت دادن آن در صورت باعث ایجاد شوک شده و جریان خون در صورت را افزایش می دهد.
  3. چای: استفاده از چای کیسه ای راحت تر است و شما می توانید پس از سرد شدن، آن را زیر چشم هایتان به مدت 10 دقیقه قرار دهید.
  4. ماساژ: ماساژ صورت باعث تحریک رگ های خونی شده و سرعت حرکت خون در پوست زیر چشم را افزایش می دهد. می توان در هنگام ماساژ از روغن های گیاهی مانند ترکیب روغن کرچک و شیر نیز استفاده کرد.
  5. روغن بادام: به صورت روزانه از روغن بادام در ناحیه ی زیر چشم استفاده کرده و پس از چند ساعت صورت خود را با مواد شوینده شست و شو دهید.
  6. خیار: آب زیاد موجود در خیار باعث هیدراته کردن پوست زیر چشم شده و به سبب ویتامین C موجود در آن به سلامت پوست کمک می کند.
  7. استفاده از شیر، گلاب، موز، آب گوجه، روغن نارگیل و آب لیمو ترش نیز به صورت روزانه و موضعی در رفع تیرگی زیر چشم تاثیر گذار هستند.

پیش از انجام هر یک از موارد بالا پوست صورت خود را با مواد شوینده بشویید.

علت گودی و سیاهی زیر چشم

گودی و سیاهی زیر چشم با اینکه از نظر ظاهری با یکدیگر متفاوت هستند اما علل تقریبا مشابهی را برای آنها می توان نام برد. علل ذکر شده در مورد تیرگی زیر چشم مانند کم خونی، آلرژی، کم آبی، سن، کم خوابی، سیگار، الکل و کافئین درباره گودی زیر چشم نیز صدق می کند.

اما چه چیزی سبب بروز گودی و در واقع پف در زیر چشم می شود؟ تمایل آب به تجمع و احتباس در قسمت هایی از بدن که پوست ظریفی دارد از اصلی ترین عوامل است. در واقع میزان آبی که به این قسمت از بافت پوست وارد می شود بیشتر از آب خارج شده از این بافت می باشد و نهایتا ظاهری پف مانند به زیر چشم می دهد. مشکلات کلیوی، مصرف دخانیات و نمک در این روند تاثیرگذار است.

مزایای درمان تیرگی زیر چشم: خانگی و کلینیکی

تیرگی دور چشم به سبب محل قرار گیری روی صورت، توجه اطرافیان را سریعا جلب کرده و در زیبایی فرد تاثیر می گذارد. از طرفی تیرگی و گودی سبب می شود فرد مریض احوال و همچنین سن دار تر به نظر برسد. در صورتی که فرد در استفاده از درمان های خانگی و یا کلینیکی مداومت داشته باشد به نسبت شدت عارضه نتیجه ی خوبی را خواهد گرفت.

درمان تیرگی زیر چشم

درمان های کلینیکی تیرگی زیر چشم

درمان های کلینیکی از موثر ترین درمان های رفع تیرگی زیر چشم است و نتیجه ی آن نسبت به درمان های خانگی سرعت بیشتری دارد. در ادامه به موارد تایید شده برای درمان قطعی سیاهی دور چشم اشاره می کنیم:

1) لیزر Co2:

یکی از مطمئن ترین و ایمن ترین روش های درمانی برای پوست است.

اساس کار: اشعه های لیزر را به لایه های سطحی پوست می رساند

تعداد جلسات: معمولا طی 3 الی 4 جلسه انجام می شود

هزینه: با توجه به تخصص پزشک و شرایط بیمار متفاوت است.

عوارض: یکی از ایمن ترین روش های درمانی برای پوست است و تنها تورم و سرخی را می توان به عنوان عوارض احتمالی نام برد.

مزایا: دریافت استاندارد طلایی و توان بالا سازمان های جهانی و معتبر پزشکی. از نتایج آن می توان به مواردی نظیر: جوانسازی پوست، بستن منافذ پوست، رفع تیرگی دور چشم، رفع اسکار، درمان ترک پوستی، سلولیت و لک های پوستی اشاره کرد.

2) کربوکسی تراپی:

یکی از موثرترین و سریع ترین روش های درمان و رفع گودی زیر چشم، سلولیت و ترک های پوستی است.

اساس کار: کربوکسی تراپی در واقع نوعی مزوتراپی است و در این روش گاز کرن دی اکسید به لایه های زیرین پوست تزریق می شود.

تعداد جلسات: با توجه به وضعیت بالینی هر فرد ممکن است بین 7 تا 10 جلسه متفاوت باشد.

هزینه: در مناطق مختلف و با توجه به تخصص پزشک متفاوت است.

عوارض و مزایا: یکی از ایمن ترین روش ها بوده و عوارضی گزارش نشده است. از مزایای آن می توان به جوانسازی، کلاژن سازی و تغییر رنگ پوست زیر چشم، درمان ریزش مو، رفع چین و چروک و  رفع اسکار اشاره کرد.

3) فیشیال:

یک از روش های موثر برای پاکسازی پوست است و لازم است به صورت روتین در برنامه ی رسیدگی به پوست و صورت هر فردی قرار بگیرد.

اساس کار: طی 5 مرحله انجام می شود: 1) پاکسازی پوست 2) لایه برداری 3) استخراج 4)ماساژ 5)ماسک

هرکدام از این مراحل به نحوی سبب بهبود وضعیت پوست می شوند و همانطور که اشاره کردیم ماساژ و استفاده از ماسک های صورت در درمان تیرگی زیر چشم بسیار موثر است.

تعداد جلسات: تعداد جلسات متفاوت است اما با جلسه اول نیز تاثیرات قابل ملاحظه ای را خواهید دید. لازم است به صورت مداوم و ماهیانه انجام شود و در کمترین حالت، سالی 4 بار توصیه می شود.

هزینه: با توجه به نوع فیشال، کیفیت مواد و مکان انجام آن متفاوت است.

مزایا: باعث شادابی و طراوت پوست می شود.

4) مزوتراپی:

مزوتراپی یکی از روش های مکمل در کنار سایر راه های درمانی است.

اساس کار: با تزریق مواد مغذی و مورد نیاز، مانند ویتامین ها، اسید آمینه، مواد معدنی و…. به زیر پوست سبب تقویت بافت آن و تحریک ساخت کلاژن و الاستین می شود.

تعدا جلسات: هفته ای یکبار و به مدت 1 الی 2 ماه انجام می شود. و پس از پایان دوره ی درمان اولیه،  با مشورت پزشک تعداد جلسات بعدی برای مراجعه ی سالیانه مشخص می شود.

هزینه: برای افراد مختلف با توجه به شرایط بالینی و همچنین منطقه جغرافیایی متفاوت است.

عوارض: بسیار سطحی و در حد قرمزی می باشد.

فیلم تزریق مزو زیر چشم

5) تزریق ژل:

یکی از روش های موثر است و تنها با یک بار تزریق ژل در ناحیه زیر چشم، نتایج بسیار خوبی حاصل می شود.

اساس کار: تزریق هیالورونیک اسید

تعداد جلسات: معمولا یک جلسه است اما با توجه به نظر پزشک ممکن است به دلیل ترمیم به 2 جلسه تغییر یابد.

هزینه: برند ژل، تخصص پزشک و منطقه از عوامل اصلی تاثیرگذار در قیمت هستند.

عوارض: قرمزی و یا کبودی خفیف

مزایا: سبب بهبود وضعیت زیر چشم می شود. پف، خطوط و تیرگی دور چشم را با ماندگاری بالا از بین می برد.

6) تزریق چربی:

یکی از روش های ماندگار و مناسب برای از بین بردن گودی و تیرگی دور چشم تزریق چربی است که توسط پزشک متخصص انجام می شود.

اساس کار: با استفاده از بی حسی موضعی مقداری از چربی بدن خود فرد را برداشته و بعد از انجام خالص سازی روی آن به ناحیه مورد نظر (زیر چشم) تزریق می شود. مقداری از چربی تزریق شده جذب شده و مقدار باقی مانده ماندگاری چند ساله زیر چشم خواهد داشت.

تعداد جلسات: با توجه به تشخیص پزشک ممکن است برای رسیدن به نتیجه مطلوب 2-3 جلسه تکرار شود.

هزینه: هزینه ها با توجه به مناطق مختلف جغرافیایی متفاوت است.

عوارض: این تکنیک نسبت به تزریق ژل حساسیت بیشتری دارد و برای جلوگیری از عوارض احتمالی، لازم است توسط پزشک متخصص پوست و مو و یا جراح پلاستیک انجام شود. اما با این حال کمی درد و تورم بعد از تزریق عادی است.

مزایا: ماندگاری بالا، چربی تزریق شده از بدن فرد است و از مناطق مقاوم مانند پهلو و یا شکم برداشت می شود.