Select Page

علت ایجاد منافذ باز پوست و درمان آن

آسیب‌های پوستی برای تما‌م ‌افراد آزاردهنده هستند و تا حد زیادی اعتمادبه‌نفس افراد را کاهش می‌دهد. افزایش سن، قرار گرفتن در معرض آلودگی‌های محیطی، قرار گرفتن در معرض نور خورشید، عوامل ژنتیکی یا حتی مراقبت نکردن از پوست ‌می‌تواند منجر به آسیب‌های پوستی شده و روی زیبایی افراد تاثیرگذار باشند.

یکی از این آسیب‌های پوستی منافذ باز صورت هستند، که بسیار رایج است و غالبا به ‌دلیل ضعیف ‌شدن پوست به خصوص در سنین بالا و کاهش تولید کلاژن و الاستین پوست ایجاد ‌می‌شوند. این باز شدن منافذ پوست ‌می‌تواند تا حد زیادی روی زیبایی چهره تاثیرگذار باشد و در کنار آن زمینه‌ای برای بروز سایر مشکلات پوستی نیز محسوب ‌می‌شود. به همین دلیل است که افراد غالبا به دنبال روش‌هایی ‌می‌گردند تا این منافذ را از بین برده و در کنار داشتن یک پوست زیبا، از ایجاد آسیب در پوست خود نیز جلوگیری کنند. در این مقاله، در ابتدا با منافذ باز پوست و ویژگی‌های آن بیشتر آشنا می‌شوید و در ادامه ‌می‌توانید راهکارهای خانگی و کلینیکی برای درمان این منافذ را مطالعه کنید.

منافذ باز پوست چیست

منافذ باز پوست چیست؟

اگر تا به حال به صورت برخی افراد توجه کرده باشید، روزنه‌های بسیار ریزی را روی پوست مشاهده ‌می‌کنید. این روزنه‌ها همان منافذ باز صورت هستند که گشاد شده‌اند و غالبا روی پوست به رنگ تیره دیده ‌می‌شوند. با افزایش سن و کاهش سطح کلاژن پوست، منافذ آن کم‌کم بازتر شده و گشادتر ‌می‌شوند؛ تا جایی‌ که ‌می‌توانند به‌راحتی روی پوست تشخیص داده شوند. بدیهی است که این مسئله روی زیبایی افراد تاثیرگذار خواهد بود. از طرفی، این منافذ باز محل اجتماع باکتری‌ها، آلودگی‌ها و چربی‌ها محسوب ‌می‌شوند. جمع ‌شدن آلودگی‌ها، چربی‌ها و باکتری‌ها در این منافذ ‌می‌تواند باعث ایجاد آسیب در پوست شده که در نتیجه آن جوش‌های سرسفید یا سرسیاه در پوست ظاهر ‌می‌شوند. با این شرایط، اگر به منافذ ایجاد شده رسیدگی نشود، باعث بازتر شدن منافذ و واضح‌تر شدن آن‌ها روی پوست خواهد شد و در کنار آن آسیب‌های ناشی از آن‌ها نیز بیشتر می‌شوند.

آیا منافذ باز پوست باعث ایجاد مشکل ‌می‌شوند؟

همانطور که گفته شد، اگر به منافذ باز صورت رسیدگی نشود، این منافذ بازتر شده و روی پوست ظاهر واضح‌تری خواهند داشت. در این ‌صورت ظاهر پوست و حتی رنگ آن نیز کاملا تغییر خواهد کرد که این مسئله روی زیبایی ظاهر به ‌شدت تاثیرگذار خواهد بود. از طرفی، در منافذ باز پوست آلودگی‌ها و چربی‌ها تجمع پیدا می‌کنند که این مسئله نیز باعث ایجاد جوش‌های سرسیاه یا چرکی در سطح پوست شده و سلامت آن را به خطر ‌می‌اندازد. همچنین تجمع باکتری‌ها در این منافذ نیز ‌می‌تواند آسیب‌های موجود را تشدید کرده و حتی آسیب‌های بیشتری ایجاد کند که این آسیب‌ها نیز روی سلامت پوست افراد و زیبایی او تاثیرات منفی خواهند داشت.

علت ایجاد منافذ باز پوست

دلیل بزرگ‌ شدن منافذ باز پوست چیست؟

ایجاد منافذ باز پوست غالبا به دلیل افزایش سن و کاهش سطح کلاژن اتفاق ‌می‌افتد؛ اما در کنار آن ‌می‌تواند دلایل دیگری نیز داشته باشد که این دلایل عبارتند از:

1- وراثت

شاید جالب باشد بدانید که برخی افراد به‌ صورت ژنتیکی منافذ بزرگتری روی پوست خود دارند. در این ‌صورت در سن بلوغ که ترشح سموم افزایش پیدا ‌می‌کند، این مشکل بیشتر می شود. حتی ممکن است یک فرد پوست خشکی داشته باشد، اما منافذ پوستش به‌ طور ژنتیکی بزرگتر باشد یا برعکس؛ ممکن است فرد پوست چربی داشته اما منافذ پوستش زیاد باز نباشند.

2- پوست چرب

منافذ پوست مجاری طبیعی هستند که چربی‌های ترشح ‌شده از غدد چربی از آن‌ها عبور کرده و از کنار فولیکول‌های مو به سطح پوست ‌می‌رسند. همانطور که احتمالا ‌می‌دانید، این منافذ در پوست چرب بازتر هستند. در واقع برای اینکه چربی بهتر تخلیه شود، منافذ پوست را باز ‌می‌کنند. این حالت کاملا طبیعی است اما برخی افراد نیز به داشتن منافذ باز پوست تمایل نشان نمی‌دهند. به همین دلیل است که غالبا به افرادی که پوست چربی دارند توصیه ‌می‌شود پوست خود را خشک نگه دارند. همچنین توصیه ‌می‌شود دفعات شستشو را افزایش داده و در کنار استفاده از داروهای خشک ‌کننده پوست، از مصرف کرم‌های چرب خودداری کنند. با رعایت این موارد تا حد زیادی ‌می‌توانند منافذ پوست خود را جمع کنند.

3-آرایش ‌کردن

همانطور که احتمالا ‌می‌دانید، بسیاری از کرم‌ها و مواد آرایشی باعث مسدود شدن منافذ پوست ‌می‌شوند. در این شرایط، موادی که برای خارج ‌شدن از سطح پوست ترشح ‌می‌شوند، ناچار هستند منافذ پوست را گشادتر کنند تا راه باز شود. هرچه این مواد آرایشی برای مدت ‌زمان بیشتری روی سطح پوست باقی بمانند، احتمال بازتر شدن و عمیق‌تر شدن منافذ باز پوست نیز بیشتر می‌شود. در چنین شرایطی غالبا استفاده از مواد آرایشی، مرطوب‌کننده‌ها و ضدآفتاب‌های فاقد چربی توصیه ‌می‌شود و حتما باید پس از گذشت چند ساعت از روی پوست پاک شوند. توصیه ‌می‌شود در هیچ شرایطی مواد آرایشی را برای مدت طولانی روی پوست نگه ندارید و شب قبل از خواب حتما آرایش خود را پاک کرده و صورت خود را بشویید.

4- عدم شستشوی پوست

معمولا برای پاک‌ کردن آلودگی‌ها از روی سطح پوست، روانه 1 الی 3 مرتبه شستشو توصیه ‌می‌شود. برای پوست‌های چرب نیز بهتر است تعداد دفعات شستشو حداقل دو بار در روز، در صبح و شب قبل از خواب باشد. توجه داشته باشید که شستشوی صورت بهتر است با شوینده‌های غیرصابونی و شوینده‌های مناسب نوع پوست انجام شود. شاید جالب باشد بدانید که شستشوی مرتب پوست ‌می‌تواند روی کوچک ‌کردن منافذ بسیار تاثیرگذار باشد که در کنار آن استفاده از داروهای کاهش‌ دهنده چربی نیز موثر خواهند بود. شاید با اسکراب‌ها نیز آشنایی داشته باشید که ‌می‌توانند آلودگی‌های سطح پوست را بیشتر از شوینده‌های معمولی از بین ببرند. همچنین توجه داشته باشید که مهم‌ترین مسئله در جلوگیری از ایجاد منافذ باز پوست، خشک نگه ‌داشتن آن است.

5- شستشوی بیش ‌از اندازه پوست

همانطور که گفته شد، یکی از موثرترین دلایل ایجاد منافذ باز پوست، وجود چربی بیش ‌از حد روی پوست است. یکی از بهترین راه‌ها برای کاهش این چربی، شستشوی پوست ‌می‌باشد؛ اما ممکن است در برخی افراد شستشوی پوست به‌تنهایی برای کاهش چربی سطح آن کافی نباشد و در این ‌صورت غالبا نیاز به اقدامات درمانی برای کاهش چربی پوست وجود خواهد داشت. اما این به این ‌معنا نیست که پوست را باید به‌ صورت مداوم شستشو داد. در واقع، شستشوی بیش ‌از ‌اندازه ‌می‌تواند به پوست آسیب وارد کند.

عوامل تشدید کننده باز شدن منافذ پوست

برخی عوامل هستند که در کنار دلایل ایجاد منافذ باز پوست، روی تشدید آن تاثیرگذار ‌می‌باشند:

  • بالارفتن سن و کاهش کلاژن پوست
  • داشتن پوست زمخت
  • عدم استفاده از ضدآفتاب
  • تجمع سلول‌های مرده روی پوست
  • استفاده از کرم‌های آرایشی چرب و سنگین
  • استفاده از محصولات نامناسب نسبت به جنس پوست
  • فشار دادن جوش یا دستکاری جوش‌ها و لک‌های پوستی
  • استفاده از سیگار و قلیان

پیشگیری از باز شدن منافذ باز روی صورت

پیشگیری از ایجاد منافذ باز پوست

برای اینکه بتوانید از باز شدن منافذ پوستی جلوگیری کنید، توصیه ‌می‌شود همواره بهداشت را رعایت کرده و پوست خود را تمیز نگه ‌دارید. در این ‌صورت اگر بتوانید پوست خود را به‌ صورت روزانه با استفاده از پاک‌کننده‌های مرغوب و متناسب با جنس پوست خود تمیز کنید، آلودگی‌ها و چربی‌های روی پوستتان به ‌طور موثری از بین می‌رود و در پیشگیری از ایجاد منافذ باز پوست قدم موثری برداشته‌اید.

از طرفی، توصیه ‌می‌شود جوش‌ها و لک‌های پوستی خود را دستکاری نکنید. در غیر این صورت، زخم‌هایی در سطح پوست شما ایجاد خواهند شد که جای این زخم‌ها حتی در صورت بهبود کامل نیز مانند یک روزنه گشاد روی پوست باقی خواهد ماند.

در نهایت، همانطور که ‌می‌دانید همواره توصیه ‌می‌شود به ‌طور منظم از ضدآفتاب استفاده کنید تا آسیبهای احتمالی به‌ واسطه نور خورشید و آلودگی‌های محیطی را تا حد زیادی خنثی کنید. برای این‌ منظور نیز توجه داشته باشید که کرم ضدآفتاب یا هر لوازم آرایشی که مصرف ‌می‌کنید، باید با پوست شما سازگار باشند تا منجر به باز شدن منافذ پوست، تشدید آن و ایجاد آسیبهای بیشتر نشوند.

درمان منافذ باز پوست

برای درمان منافذ باز پوست، هم راهکارهای خانگی و هم راهکارهای کلینیکی وجود دارند؛ که عبارتند از:

راهکارهای خانگی و موضعی برای درمان منافذ باز پوست

  1. مصرف آب کافی: همانطور که احتمالا ‌می‌دانید مصرف آب کافی به حفظ رطوبت پوست کمک ‌می‌کند و ‌می‌تواند تا حد زیادی در جلوگیری از آسیبهای پوستی موثر باشد. این موضوع برای افرادی که پوست چربی دارند، از اهمیت بیشتری برخوردار است. نوشیدن آب کافی یا حتی استفاده از مواد آرایشی و مراقبتی که بر پایه آب هستند، باعث ‌می‌شود که چربی اضافه به پوست وارد نشده و منافذ باز نشوند.
  2. استفاده از یخ: یخ باعث انقباض سلول‌های پوست ‌می‌شود. استفاده از یخ ‌می‌تواند در بستن منافذ باز پوستی موثر باشد. تنها کافی است تکه‌های یخ را داخل پلاستیک قرار داده و آن را لای یک حوله نازک بپیچید و سپس روی پوست خود قرار دهید. استفاده منظم از این روش، حدود دو تا سه‌ بار در هفته، بسیار موثر خواهد بود.
  3. استفاده از پاک ‌کننده‌های برپایه ژل: استفاده از مواد پاک‌ کننده مناسب پوست، در کنار رعایت بهداشت و پاکسازی مرتب پوست بسیار موثر خواهد بود. شما باید از موادی استفاده کنید که ترکیبات آن‌ها کاملا با پوست شما سازگار باشد و در منافذ پوست نفوذ نکنند. برای پوست‌های چرب غالبا استفاده از پاک‌کننده‌های بر پایه ژل بسیار توصیه ‌می‌شود.
  4. استفاده از ماسک‌های خانگی: شما ‌می‌توانید ماسک‌های خانگی مناسبی را تهیه کرده و از آن‌ها برای درمان یا جلوگیری از ایجاد منافذ باز صورت و بینی استفاده کنید. ماسک‌هایی مانند ترکیب ماست، نمک، آبلیمو و عسل، ترکیب شیر و ژلاتین، ترکیب سفیده تخم‌مرغ و آبلیمو، ترکیب عسل و دارچین ‌می‌توانند بسیار موثر واقع شوند. حتی استفاده از ماسک خاک رس نیز بسیار موثر بوده و ‌می‌تواند منافذ باز پوست را از بین ببرد.

راهکارهای کلینیکی برای درمان منافذ باز پوست

همانطور که احتمالا ‌می‌دانید، راهکارهای خانگی معمولا در مدت ‌زمان طولانی‌تری تاثیر خود را نشان ‌می‌دهند. همچنین این راهکارها نمی‌توانند منافذ پوست بسیار باز را در مراحل پیشرفته‌تر درمان کنند. به همین دلیل در اغلب موارد، پزشکان استفاده از راهکارهای کلینیکی را برای درمان منافذ باز پوست توصیه ‌می‌کنند. موثرترین راهکارهای کلینیکی که در درمان منافذ باز پوست مورد استفاده قرار ‌می‌گیرند، عبارتند از:

  • لایه‌برداری

استفاده از مواد شیمیایی لایه‌بردار، از راهکارهای ابتدایی برای درمان انواع مشکلات پوستی از جمله باز شدن منافذ پوست محسوب ‌می‌شود که در اغلب موارد تاثیر خوبی دارد. موادی که در این روش مورد استفاده قرار ‌می‌گیرند، ‌می‌توانند باعث حذف لایه‌های مرده و آسیب ‌دیده پوست شده و پوستی سالم و شاداب را فراهم ‌می‌کنند. در اغلب موارد، در روش لایه‌برداری برای درمان منافذ باز پوست از اسید تری‌کلرواستیک استفاده ‌می‌شود. استفاده از این ماده برای لایه‌برداری پوست نیاز به تخصص دارد. همچنین شخص باید در این روش بین 5 تا 7 روز بستری شده و تحت نظر باشد. به همین دلیل غالبا از این روش برای درمان منافذ عمیق و گسترده‌تر پوست استفاده ‌می‌شود.

  • فیشیال صورت

فیشال نیز برای انواع مختلف پوست و در درمان یا پیشگیری از مشکلات پوستی مناسب است و غالبا برای به تاخیر انداختن فرآیند پیری پوست‌های سالم و ایجاد شادابی پوست استفاده می‌شود. در این روش در ابتدا، پاکسازی صورت انجام شده و سلول‌های مرده، آکنه، جوش سرسیاه، منافذ باز، چربی بیش ‌از حد یا سایر موارد از روی پوست حذف ‌می‌شوند. سپس از تکنیک‌های مختلفی مانند فرکوئنسی، هیدرادرمی، درمافیشال، نوردرمانی و قلم پلاسما برای مراقبت‌های پوستی لازم و تقویت‌های سلول‌های پوست استفاده خواهد شد. این روش مزایای زیادی را به همراه خواهد داشت که از جمله آن ‌می‌توان به رفع منافذ باز پوست، رفع جوش‌های سرسیاه و سر سفید، لیفت پوست، درمان گودی و سیاهی زیر چشم، جوانسازی و کاهش چین‌وچروک‌های پوستی و… اشاره کرد.

  • میکرونیدلینگ

میکرونیدلینگ به‌عنوان روشی برای جوانسازی پوست و ترمیم تیرگی‌ها و چین و چروک‌های پوستی شناخته ‌می‌شود؛ اما ‌می‌توان از این روش برای درمان و بستن منافذ باز پوست نیز استفاده کرد. این روش، از روش‌های کم‌تهاجم درمان و رفع مشکلات پوستی محسوب شده که در آن از یک دستگاه مخصوص که سوزن‌های بسیار ریز و ظریفی دارد، استفاده می‌شود. در این‌صورت با استفاده از سوزن‌های این دستگاه، مواد تحریک‌کننده سلول‌های پوستی و تولید کلاژن به پوست وارد خواهند شد. این مواد به عمق مناسبی از پوست نفوذ ‌می‌کنند و ‌می‌توانند در ترمیم پوست و درمان و بستن منافذ باز پوستی موثر باشند. میکرونیدلینگ از روش‌های ایمن برای جوانسازی پوست محسوب ‌می‌شود که ‌می‌تواند اغلب آسیبات پوستی از جمله منافذ باز را از بین برده و در طول چند جلسه تاثیر فوق‌العاده‌ای روی پوست شما داشته باشد.

  • میکرودرم ابریژن

در این روش، درمان آسیبات پوستی با دستگاهی به نام میکرودرم انجام ‌می‌شود. با استفاده از روش میکرودرم ابریژن که به‌ معنای سایش سطح پوست توسط دستگاه میکرودرم است، آسیبهای پوستی ناشی از جای جوش یا افزایش سن بهبود پیدا می‌کند و پوست تازه خواهد شد. توسط دستگاه میکرودرم ابریژن، یک پودر مخصوص با سرعت زیادی اسپری شده و همزمان پوست لایه‌برداری‌ می‌شود و در پایان نیز این لایه‌ها با دستگاه مکش ‌می‌شود. در این روش از کریستال‌های اکسید آلومینیوم و یک سری کوچک که مخصوص خود بیمار بوده و یکبار مصرف است استفاده ‌می‌شود و دستگاه روی پوست صورت حرکت خواهد کرد. این روش ‌می‌تواند منجر به برطرف‌ شدن چروک‌های سطحی، جوانسازی و شادابی پوست و همچنین بهبود لک‌های پوستی، جای جوش و بهبود منافذ باز پوست شود. همچنین این دستگاه چربی صورت را کنترل کرده و منجر به نفوذ عمیق‌تر و تاثیر بهتر داروهای مورد استفاده خواهد شد. در واقع این روش مزایای زیادی را به همراه دارد و ‌می‌تواند اغلب آسیبهای پوستی موجود را رفع کند. روش میکرودرم ابریژن در سه نوع سطحی، نیمه‌عمقی و عمقی انجام می‌شود و تکرار جلسات درمانی آن بسته به نیاز فرد متفاوت خواهد بود.

  • لیزر درمانی (لیزر co2فرکشنال و لیزر آمریکایی فرکسل)

لیزر اشعه‌ای است که قدرت زیادی دارد و ‌می‌تواند سلول‌های پوستی را تحریک کرده و روند تولید کلاژن را سریع‌تر کند. در این روش غالبا از لیزر co2 فرکشنال و لیزر آمریکایی فرکسل استفاده ‌می‌شود که طول موج و قدرت زیادی دارند. در این روش، اشعه لیزر به لایه‌های زیرین پوست نفوذ کرده و با تحریک سلول‌های تولید کننده کلاژن، شادابی و طراوت پوست را افزایش ‌می‌دهد. از طرفی، این اشعه‌ها به لایه آسیب ‌دیده پوست نیز تابانده ‌می‌شوند تا بخش آسیب‌ دیده را از بین ببرند و زمینه را برای ایجاد بافت سالم پوست فراهم ‌‌کنند. با این کار، به ‌مرور زمان منافذ سطح پوست کوچک‌تر خواهند شد. مدت‌ زمان و تعداد جلسات درمانی بسته به شرایط بیمار، سن، نوع پوست و شدت آسیب متغیر خواهد بود. با استفاده از این روش، اگر دستورالعمل‌های پزشک پس از هر جلسه به‌ صورت صحیح و دقیقی رعایت شود، نتایج آن ماندرگارتر شده و حتی ممکن است افراد تا آخر عمر از شر منافذ باز پوست خلاص شوند.

این روش، آخرین پیشرفت در فناوری زیبایی‌شناسی است که با کمک فرکانس آن، گرما در عمق پوست تاثیر می‌گذارد و منجر به افزایش تولید کلاژن ‌می‌شود. همچنین این روش درمانی، فیبروبلاست‌های تولیدکننده کلاژن جدید را با فرآیند طبیعی تولید کلاژن فعال خواهد کرد. در این روش، فرکانس رادیویی به میکرونیدلینگ اضافه ‌می‌شود. انرژی آر اف نیز توسط سوزن‌های کوچک تامین خواهد شد. در این‌ صورت این روش زخم‌های پوستی و آکنه‌ها را بهبود بخشیده و باعث سفت ‌شدن پوست و تحریک کلاژن و الاستیک خواهد شد. این روش مزایای دیگری نیز دارد که از جمله آن‌ها ‌می‌توان به جوانسازی پوست، ترمیم بافت پوست، جلوگیری از ایجاد منافذ پوستی بزرگ‌تر و کاهش عمق و رنگ ترک‌های پوستی اشاره کرد.

جمع‌بندی

در این مقاله، دلایل ایجاد منافذ باز پوست همراه با روش‌های موثر درمانی برای رفع و جلوگیری از تشدید این عارضه پوستی ذکر شدند. همانطور که خواندید ایجاد منافذ باز پوست ‌می‌تواند روی زیبایی ظاهری تاثیر زیادی داشته باشد. در این ‌صورت اگر درمان این عارضه به‌موقع انجام نشود، منافذ باز پوست فرد بزرگتر می‌شود و به درمانهای پیشرفته‌تر نیاز دارد. پس برای درمان منافذ باز صورت بهتر است سریعتر اقدام کنید و با بهترین روش درمانی، منافذ پوستتان را تخلیه و کوچک کنید تا پوستی زیباتر و شاداب‌تر داشته باشید.

0 Comments

Submit a Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *