با گسترش بیماری کووید-۱۹ در سراسر جهان، زندگی ما نیز اکنون شکل تازه ای به خود گرفته است. در حال حاضر استفاده از ماسک های تنفسی (چه ماسک های جراحی یک بار مصرف و چه انواع پارچه ای آن)، به جزئی لاینفک از روتین زندگی بسیاری از ما بدل شده است. هدف از زدن ماسک، آهسته تر ساختن روند انتشار بیماری و شکستن چرخه انتقال ویروس کروناست.
به همین دلیل اکنون زدن ماسک در بسیاری از مکان های عمومی مانند رستوران ها و فروشگاه های مواد غذایی، الزامی است. ماسک های تنفسی مانعی در برابر انتشار کروناویروس جدید فراهم آورده و به همین دلیل به عنوان اصلی ترین روش پیشگیری در برابر بیماری کووید-۱۹ شناخته میشوند. این بیماری از طریق قطرات تنفسی منتقل می شود و بنابراین ماسک تا حد زیادی می تواند از انتشار این قطرات تنفسی و انتقال آن به افراد سالم جلوگیری نماید.
پزشکان بر این باورند که زدن ماسک یکی از سالم ترین عادات و وظیفه شناسانه ترین اقداماتی است که هر فرد می تواند در این همه گیری گسترده با ویروس کرونا انجام دهد. طبیعتاً نگه داشتن ماسک بر روی صورت برای هیچ یک از ما کار راحتی نیست؛ اما برخی از افراد، بیش از سایرین تحت تأثیر مشکلات و عوارض ناشی از به کارگیری ماسک قرار می گیرند.
لازم به ذکر است که به دلیل نقش مهمی که ماسک زدن در پیشگیری از ابتلا به بیماری کووید-۱۹ ایفا می کند، به هیچ عنوان نمی توان از استفاده از آن چشم پوشی کرد. بنابراین در عوض باید به دنبال راهی برای کاهش عوارض زدن ماسک باشیم.
در اینجا می خواهیم به یکی از عوارض شایع استفاده از ماسک به مدت طولانی یعنی ماسکنه (آکنه ناشی از زدن ماسک) بپردازیم؛ عارضه ای که بسیاری از افراد خصوصاً آن هایی که پوستی حساس دارند با آن درگیر هستند.
اگر شما هم نگران بروز این ضایعات در پوست خود هستید و یا در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می کنید، باید بدانید که شما به هیچ وجه تنها نیستید! در این مقاله به شما می گوییم که چگونه از بروز ماسکنه پیشگیری کنید. همچنین راه های درمان این مشکل را نیز به شما معرفی می کنیم.
ماسکنه چیست؟
استفاده طولانی مدت از ماسک موجب ظهور خطوط فشاری بر روی صورت گردیده و به عبارتی بر روی صورت افراد «جا میاندازد». ماسکنه یا آکنه زیر ماسک یکی از عوارض پوستی جدید ویروس کروناست و بر اثر قرمزی و التهاب در امتداد خط ماسک و بر روی چانه، گونه ها و دهان ایجاد می شود.
یکی از راه هایی که به کمک آن می توانید ابتلا به ماسکنه را در خود تشخیص دهید، مشاهده الگوی درگیری این عارضه است. جوش ها و التهاب ماسکنه در حاشیه ماسک و محل تماس آن با پوست و نیز در سرتاسر ناحیه پوشیده شده با ماسک ایجاد می شوند.
اصطلاح «ماسکنه» خود تا حد زیادی گویای مفهوم این عارضه پوستی است. این عبارت از ادغام دو کلمه ماسک و آکنه تشکیل شده و عمدتاً به آکنه ناشی از زدن ماسک اطلاق می شود.
اما باید بدانید که ماسکنه صرفاً مسئول ایجاد جوش های پوستی نیست. بلکه گاهی اوقات این حالت قرمزی، برجستگی و تحریک پذیری پوست را در محل زدن ماسک به بار می آورد. در حقیقت ماسکنه اصطلاحی کلی است که گروهی از مشکلات پوستی مرتبط با استفاده از ماسک تنفسی یا پوشاندن صورت را در بر می گیرد. این مشکلات عبارتند از:
- آکنه: آکنه زمانی ایجاد می شود که منافذ پوست با چربی، سلول های مرده و آلودگی های دیگر مسدود می شود. این حالت ممکن است باعث بروز جوش های سر سیاه یا سر سفید گردد.
- روزاسه:اگر از مشکل پوستی روزاسه رنج می برید، زدن ماسک ممکن است باعث تشدید و عود علائم در شما گردد. حاصل این وضعیت قرمزی بیش از حد یا جوش زدن پوست خواهد بود.
- درماتیت تماسی:درماتیت تماسی زمانی رخ می دهد که به مواد به کار رفته در ماسک خود حساسیت داشته باشید. این حالت موجب بروز یک راش قرمز رنگ، تحریک پذیری یا تاول در پوست شما خواهد شد.
- فولیکولیت:فولیکولیت یا عفونت باکتریایی فولیکول های مو، ضایعاتی مشابه با آکنه را در پوست شما ایجاد می کند. این ضایعات ممکن است با خارش یا درد نیز همراه باشند.
دقت داشته باشید که اگر از قبل مبتلا به هر یک از مشکلات بالا هستید، این موضوع شانس ابتلای شما به ماسکنه را افزایش خواهد داد. بنابراین لازم است که با اقدامات پیشگیرانه مناسب، جلوی بروز این عارضه را در خود بگیرید.
علت بروز ماسکنه چیست؟
همان طور که گفتیم، ماسکنه ممکن است با طیفی از مشکلات و امراض پوستی در ارتباط باشد. به همین دلیل، علت بروز علائم آن به طور دقیق مشخص نبوده و اغلب از فرد به فرد دیگر متفاوت است. در حقیقت ماسکنه در نتیجه عملکرد همزمان چندین فاکتور دخیل در فرآیند بروز آکنه به وجود می آید. در اینجا به برخی از علل به وجود آمدن ماسکنه اشاره می کنیم:
عرق سوز شدن یا میلیاریا
در اکثر موارد، ماسکنه به دنبال مسدود شدن منافذ عرق موجود در پوست ایجاد می شود. چربی، باکتری ها و سلول های مرده به طور معمول در سطح پوست شما وجود دارند. زمانی که از ماسک استفاده می کنید، این مواد ممکن است در زیر ماسک شما تجمع پیدا کرده و موجب انسداد منافذ پوست گردند.
ماسک های تنفسی همچنین کربن دی اکسید و حرارت حاصل از فرآیند تنفس و تعریق شما را به دام انداخته و از طریق فراهم آوردن محیطی بسته برای رشد میکروارگانیسم های دستگاه تنفسی ریسک بروز آکنه را افزایش می دهند.
آکنه مکانیکا
علت دیگری که می توان برای ایجاد آکنه در این شرایط مطرح کرد، اصطکاک است. اصطکاک مستقیم پوست صورت با الیاف ماسک موجب التهاب پوست و در نتیجه بروز جوش و مشکلات پوستی در این نواحی خواهد شد.
به چنین ضایعاتی «آکنه مکانیکا» گفته می شود که مشکلی شایع در میان ورزشکاران به شمار می آید. فعالیت بدنی موجب تعریق و بالا رفتن دمای بدن شده و این موضوع گرما و رطوبت سطح پوست را افزایش می دهد. این عامل در کنار سایش مداوم پوست با وسایل یا لباس های ورزشی، محیطی مناسب را برای ایجاد آکنه فراهم می آورد.
اگرچه گرما به عنوان عامل مهمی در ایجاد ماسکنه مطرح است، سرمای هوا و متعاقب آن خشکی پوست نیز می تواند به همان اندازه مخرب باشد. بنابراین تغییر فصل و عبور از گرمای تابستان هم شما را از ماسکنه نجات نخواهد داد و لازم است که به طور فعال به درمان این عارضه در خود بپردازید.
خشکی و ترک خوردن پوست میزان اصطکاک الیاف ماسک با صورت را افزایش داده و با از بین بردن سد دفاعی پوست آن را در معرض عوامل خارجی آسیب زا قرار می دهد. ابتلا به فولیکولیت یا عفونت باکتریایی فولیکول مو در این موارد شایع است.
استرس
استرس موجب افزایش تولید کورتیزول (هورمون استرس) و دیگر هورمون ها در بدن می شود. به دنبال افزایش هورمون ها سیستم ایمنی فرد تضعیف شده و بدن برای جبران این وضعیت جریان مواد مغذی خود را به پوست کاهش می دهد. این عامل موجب می گردد که علائم برای مدت زمان بیشتری باقی مانده و بهبود پوست به تأخیر انداخته شود.
حساسیت
علاوه بر همه این ها، پوست شما ممکن است به مواد موجود در ماسک آلرژی یا حساسیت داشته باشد. در ساخت برخی از این ماسک ها مواد شیمیایی بخصوصی به کار رفته و برخی به دلیل زبر بودن الیافشان موجب بروز ماسکنه می شوند. به همین ترتیب، زدن ماسک هایی که در مواد ضدعفونی کننده معطر شسته شده اند نیز ممکن است باعث تحریک پذیری پوست شما گردد.
چگونه ماسکنه را درمان کنیم؟
همان طور که گفتیم، زدن ماسک تحت هر شرایطی، حتی اگر دچار مشکلات پوستی هستید، ضرورت دارد. پوشاندن بینی و دهان یکی از مؤثرترین روش هایی است که به کمک آن می توانید از خود و اطرافیانتان در برابر بیماری کووید-۱۹ محافظت کنید.
مانند هر جوش یا آکنه دیگری، توصیه متخصصان پوست بر این است که از دستکاری کردن یا فشار دادن ضایعات ماسکنه بپرهیزید. تلاش برای ترکاندن این جوش ها تنها موجب آسیب بیشتر به پوست و طولانی تر شدن زمان بهبودی می گردد. راه های مختلفی برای درمان علائم ماسکنه وجود دارد. در اینجا به بررسی بیشتر هر یک از این گام های درمانی می پردازیم.
پوست خود را مرتب شست و شو دهید
در طی دوران دشوار همه گیری کرونا بسیار مهم است که روتین معمول مراقبت پوست خود را ادامه دهید. به این ترتیب قادر خواهید بود سلامت پوستتان را در هر شرایطی حفظ کنید. یکی از اقدامات مراقبتی مهم شستن صورت است که باید به صورت زیر انجام شود:
- یک مرتبه صبح ها
- یک مرتبه شب ها پیش از رفتن به رختخواب
- بعد از تعریق یا زدن ماسک
هنگام شستن صورت خود از آب ولرم استفاده کنید. برای خشک کردن پوست ضربات ملایم با یک حوله تمیز کفایت می کند. از مالیدن پوستتان خودداری کنید؛ چراکه این کار ممکن است پوست شما را تحریک پذیر و ملتهب کند.
از یک پاک کننده ملایم صورت استفاده کنید
انتخاب یک پاک کننده ملایم صورت اهمیت زیادی دارد. پاک کنندهها به زدودن چربی اضافه، عرق و باکتری های موجود در سطح پوست کمک می کنند. از پاک کننده هایی که حاوی الکل، مواد معطر، روغن یا سولفات هستند دوری کنید. این ترکیبات می توانند موجب تحریک پذیری پوست شما گردیده و بهبود علائم را دشوارتر سازند.
در موارد شدید ماسکنه می توانید از یک پاک کننده صورت که حاوی ترکیبات دارویی مانند بنزوئیل پراکسید یا سالیسیلیک اسید است استفاده کنید. ترکیبات سالیسیلیک اسید از طریق باز کردن منافذ پوست اثر خود را اعمال می کنند. برای درمان موضعی جوش صورت می توانید شب ها از کرم بنزوئیل پراکسید با غلظت ۵/۲ تا ۵ درصد استفاده کنید. قبل از آنکه مجدداً ماسک خود را بزنید حتماً کرم بنزوئیل پراکسید را از پوست خود پاک کنید.
اگر پوست حساسی دارید، با پزشک یا متخصص پوست خود در مورد انتخاب سازگارترین نوع پاک کننده صورت برای پوستتان مشورت کنید. در این موارد پزشک ممکن است ترکیباتی دارویی را به شما پیشنهاد کند. برای افراد با پوست حساس اغلب پاک کننده های بر پایه گوگر پیشنهاد می شود.
افراط نکنید!
اگر از مشکل ماسکنه رنج میبرید بهتر است در مراقبت های پوستی روتین خود افراط نکنید. به یاد داشته باشید که اکنون زمان مناسبی برای امتحان کردن روش های مراقبتی جدید و یا متدهای لایه برداری شدید نیست و بهتر است این کار را به بعد از بهبود التهاب پوست خود موکول کنید.
پوست شما به حد کافی به دلیل ماسکنه آسیب پذیر شده است و افراط در مراقبت پوست در واقع ممکن است نتایج معکوس داشته باشد. پاک کننده های ملایم حاوی بنزوئیل پراکسید یا سالیسیلیک اسید عمدتاً برای پوست های چرب و مستعد جوش انتخاب های مناسبی به شمار می آیند.
همچنین بهتر است از استفاده از لایه بردارهای فیزیکی، آلفا هیدروکسی اسیدها با درصد بالا یا رتینوئیدهای قوی در این دوره خودداری کنید.
استفاده از مرطوب کننده های ضدجوش
پس از شست و شوی صورتتان، از یک مرطوب کننده مناسب برای آبرسانی به پوست استفاده کنید. محصولات ضدجوش به این دلیل که منافذ پوست را مسدود نمی کنند، انتخابی مناسب برای این کار خواهند بود. سعی کنید بیشتر به سراغ محصولاتی بروید که حالت لوسیون دارند (به جای کرم) و از مرطوب کننده های چرب یا معطر نیز دوری کنید.
از نظر ترکیبات به کار رفته در این محصولات، مرطوب کننده هایی که حاوی نیاسینامید، آزلائیک اسید یا دیگر ترکیبات ضداکسیدان هستند، به نحو مؤثرتری قرمزی و التهاب پوست را کاهش داده و در بهبود ماسکنه نقش دارند.
سرم های پوست حاوی هیالورونیک اسید نیز می توانند آبرسانی به صورت شما را ارتقا بخشیده و در درمان آکنه های ناشی از زدن ماسک نقشی مؤثر را ایفا کنند. ترکیبات هیالورونیک اسید یا سرامید عمدتاً برای پوست های خشک تر به کار رفته و باعث می شوند که یک لایه محافظتی بر روی پوست ایجاد گردد. این مرطوب کننده ها را می توانید بسته به نیاز خود به دفعات متعدد در روز به کار ببرید.
لایه محافظتی
صبح ها بعد از شستن دست و صورتتان و استعمال کرم مرطوب کننده، یک لایه نازک از پماد یا ژل پترولیوم را بر روی نواحی آسیب دیده پوست خود قرار دهید. اجازه دهید این لایه محافظ چند دقیقه بر روی پوستتان باقی بماند و سپس ماسک خود را بزنید. البته اگر از ماسک های یک بار مصرف استفاده می کنید، این راهکار به شما توصیه نمی شود.
کرم کورتیزون و مرطوب کننده های حاوی سرامیدها
اگر ماسکنه شما بیشتر موجب تحریک پذیری و التهاب پوستتان شده است، استفاده از کرم های کورتیزون با اثر ملایم و نیز مرطوب کننده های حاوی سرامید می تواند محافظت خوبی از پوست شما به عمل آورده و خارش و تحریک پذیری پوستتان را کاهش دهد. کرم های کورتیزون در کوچک تر ساختن اندازه جوش ها نقش دارند. این در حالی است که تجویز هیدروکورتیزون (از دیگر مشتقات کورتون) برای آکنه نیازمند مشورت با متخصص پوست بوده و بایستی حتماً زیر نظر پزشک صورت گیرد.
ترکیبات حاوی رتینول
در استفاده از ترکیبات حاوی رتینول برای جوش باید به چند نکته دقت داشته باشید. سعی کنید این ترکیبات را تنها شب ها و زمانی که ماسک خود را درآورده اید مورد استفاده قرار دهید. قبل از اینکه مجدداً ماسک خود را بزنید، حتماً کرم رتینول را کامل از روی پوست خود پاک کنید و به جای آن از یک کرم مرطوب کننده استفاده کنید.
درمان هایپرپیگمانتاسیون
برای افرادی که پوست سبزه دارند، ماسکنه ممکن است با عوارض بیشتری همراه باشد. هایپرپیگمانتاسیون یا تیره شدن پوست ممکن است به دنبال استفاده طولانی مدت از ماسک رخ دهد که برای این مشکل بایستی از ترکیبات حاوی اسید گلیکولیک مانند پدهای لایه بردار استفاده کرد. این محصولات با جوش ها و تیره شدن پوست مبارزه می کنند.
برای اینکه از نحوه صحیح استفاده از ترکیبات گلیکولیک اسید اطمینان حاصل کنید، خصوصاً در مواردی که میخواهید به طور مکرر و برای مدت طولانی از این ترکیبات استفاده کنید، بهتر است نظر متخصصین پوست را جویا شوید.
برای مدتی لوازم آرایش خود را کنار بگذارید
در حین درمان ماسکنه، آرایش کردن را برای مدتی کنار بگذارید. محصولات زیبایی مانند کرم های فوندانسیون، کانسیلر و رژ گونه ممکن است منافذ پوست شما را مسدود نموده و فرآیند بهبودی را به تأخیر بیاندازند.
بنابراین حتماً سعی کنید از به کارگیری مواد آرایشی در زیر ماسک خودداری کنید. مخصوصاً اگر قرار است برای مدت طولانی ماسک بر روی صورتتان باقی بماند. به خاطر داشته باشید که به هر حال قرار نیست کسی زیر ماسک شما را ببیند. اما اگر به هر دلیلی ملزم به آرایش هستید، بهتر است از ترکیبات ضدجوش برای این کار استفاده کنید.
برچسب های آکنه
هر زمان که احساس کردید آکنه شما در حال عود است، یکراست به سراغ برچسب های آکنه بروید. این برچسب ها پانسمان های هیدروکلوئیدی بوده و می توانند بر روی جوش هایی که تازه در حال سر برآوردن هستند به کار روند. با توجه به اینکه اطراف دهان و چانهتان از زیر ماسک دیده نمی شود، به راحتی می توانید از این برچسب ها در زیر ماسک خود استفاده کنید و به این ترتیب به درمان اصولی ماسکنه در خود همت گمارید.
راه های پیشگیری از ماسکنه
باتوجه به وضعیت همهگیری کرونا در جهان، ممکن است لازم باشد تا مدت ها به زدن ماسک های تنفسی ادامه دهیم. بنابراین دانستن نکاتی که می توان به کمک آن ها از بروز ماسکنه پیشگیری نمود، به ما کمک شایانی خواهد کرد. در ادامه به برخی از این نکات و توصیه ها اشاره می کنیم.
ماسک های پارچه ای را پس از هر بار مصرف بشویید
هرگز پیش از شستن ماسک های پارچه ای خود، آن ها را مجدداً مورد استفاده قرار ندهید. همچنین سعی کنید از مواد شوینده غیرمعطر و ضد حساسیت استفاده نموده و پس از شست و شو نیز اجازه دهید ماسک هایتان کاملاً خشک گردند. شست و شوی روزانه ماسک، هرگونه ماده ضد آفتاب، مواد آرایشی یا محصولات بهداشتی دیگر را از سطح الیاف ماسک زدوده و مانع از مسدود شدن منافذ پوست توسط این مواد می گردد.
استفاده از کرم آنتی بیوتیک موضعی
تجمع باکتری ها در زیر ماسک امری طبیعی است و می تواند منجر به بروز آکنه شود. به منظور جلوگیری از این اتفاق، متخصصان پوست اغلب توصیه می کنند که پیش از زدن ماسک از یک کرم یا ژل آنتی بیوتیک موضعی بر روی پوست استفاده کنید.
پس از هر بار استفاده، ماسک های یک بار مصرف خود را دور بیاندازید
اگر از ماسک های یک بار مصرف استفاده می کنید، پس از هر بار استفاده، این ماسک ها را دور بیاندازید. همیشه با خود ماسک یدکی به همراه داشته باشید که در صورت نیاز بتوانید آن را جایگزین ماسک قبلی خود کنید.
ماسک خود را هر ۴ ساعت یک بار دربیاورید
توصیه متخصصان پوست این است که هر ۴ ساعت یک بار به مدت ۱۵ دقیقه ماسک خود را دربیاورید. این کار باعث می شود که پوستتان اندکی استراحت کند. در این فاصله می توانید اقدام به شست و شوی مجدد صورتتان و استعمال کرم مرطوب کننده نمایید.
البته باید دقت داشته باشید که تنها در جایی می توانید ماسک خود را درآورید که امکان رعایت فاصله فیزیکی با افراد غریبه (کسانی که در زیر یک سقف با شما زندگی نمی کنند) برایتان وجود داشته باشد. همچنین بسیار مهم است که پیش از درآوردن ماسک خود حتماً دست هایتان را بشویید. شما می توانید زمانی که در اتومبیل شخصی خود تنها یا به همراه اعضای خانواده هستید، ماسکتان را برای مدتی دربیاورید.
قبل از زدن ماسک از کرم مرطوب کننده استفاده کنید
در افرادی که پوستی خشک دارند، زدن ماسک می تواند باعث سوزش و تحریک پذیری قابل ملاحظه ای در پوست شود. استفاده از مرطوب کننده های ضدجوش، آبرسانی به پوست شما را ارتقا می بخشد. کرم های مرطوب کننده همچنین به عنوان یک حائل میان ماسک و پوست صورت عمل می کنند. علاوه بر آن می توانید به منظور کاهش سایش و اصطکاک ماسک با سطح پوستتان، از برچسب های سیلیکونی در زیر نقاط فشار ماسک استفاده کنید.
از ماسک مناسب استفاده کنید
برای اینکه از بروز مشکلات پوستی در خود جلوگیری کنید، به جنس ماسکی که می زنید توجه داشته باشید. افرادی که در محیط های بیمارستانی کار می کنند، اغلب قادر به انتخاب نوع ماسک خود نخواهند بود؛ اما در خارج از این محیط ها و در مواردی که می خواهید در مکان های عمومی از ماسک های تنفسی استفاده کنید، می توانید جنس ماسک خود را از مواد مرغوب انتخاب کنید.
انتخاب ماسک های نرم که حرارت را در سطح پوست شما به دام نمی اندازند، می تواند تا حد زیادی از بروز ماسکنه جلوگیری کند. این ماسک ها صد درصد از پنبه ساخته شده اند و بنا به نظر پزشکان نفس کشیدن در زیر آن ها از بقیه ماسک ها راحت تر است. ماسک های ابریشمی نیز میزان اصطکاک را در سطح پوست کاهش می دهند.
ماسکی که به صورت می زنید باید:
- کامل بر روی پوستتان قرار بگیرد، اما بیش از حد تنگ نباشد.
- از دولایه یا بیشتر ساخته شده باشد.
- مواد طبیعی و نرم (مانند پنبه) در آن به کار رفته باشد.
از زدن ماسک هایی که از ترکیبات مصنوعی مانند نایلون، پلی استر یا ریون ساخته شده اند خودداری کنید. این ترکیبات موجب تحریک پوست شما و بروز آکنه و جوش می گردند.
صورت خود را پس از درآوردن ماسک بشویید
زمانی که به خانه باز می گردید، پوست خود را با یک پاک کننده ملایم صورت بشویید. سپس به منظور محافظت از پوست خود از یک کرم مرطوب کننده استفاده کنید. شست و شوی صورت خصوصاً در زمانی که پوستتان زیر ماسک عرق کرده است، اهمیت دارد.
پاکسازی و فیشیال پوست
یکی از راه هایی که از طریق آن می توانید سلامت پوست خود را بازیابید، فیشیال پوست یا شیوه های مراقبتی درمانی و زیبایی است. لایه برداری و استفاده از ماسک های صورت برای پاکسازی پوست اکنون جزو مراقبت های پوستی روتین برای بسیاری از افراد به شمار می آیند. این روش ها در بهبود علائم ماسکنه نیز نقش دارند. شما می توانید این خدمات را از مراکز زیبایی معتبر دریافت کنید و با انجام مکرر روش های پاکسازی پوست، ریسک ابتلا به ضایعات پوستی ماسکنه را در خود کاهش دهید.
استفاده از ماسک های طبیعی و خانگی نیز می تواند به عنوان راهکاری مؤثر در بهبود مشکلات پوستی شناخته شود. برای مثال زمانی که از سر کار خود به خانه باز میگردید، می توانید از ماسک خاک رس بر روی صورت خود استفاده کنید. این ماسک صورت خصوصاً برای افرادی که پوست چرب یا تحریک پذیر دارند، اثری آرامش بخش داشته و به جذب چربی اضافی پوست کمک می کند.
از مصرف داروهایی که پوستتان را خشک می کنند دوری کنید
برخی محصولات آرایشی و یا حتی داروهایی که برخی افراد مصرف می کنند، ممکن است موجب بروز خشکی پوست شوند. همان طور که گفتیم خشکی با مکانیسم از بین بردن سد دفاعی اپیدرم، مشکلات پوستی مختلفی از قبیل ماسکنه را برای افراد ایجاد میکند.
بنابراین پیش از هر چیز خصوصاً در فصل زمستان داروها و محصولات آرایشی یا بهداشتی مصرفی خود را از نظر عوارض جانبی این محصولات ارزیابی کنید. پزشک شما می تواند در این زمینه راهنمایی های لازم را ارائه دهد.
شست و شوی دست ها را فراموش نکنید!
اگرچه شست و شوی دست ها خود به عنوان یک راهکار مراقبتی در برابر ویروس کرونا به شمار می رود، در پیشگیری از عوارض این بیماری مانند ماسکنه نیز نقش دارد. میکروب ها و چربی موجود در پوست دستتان خود می تواند به عنوان یک کانون ایجاد التهاب در نظر گرفته شود. بنابراین بایستی برای پیشگیری از بروز ماسکنه حتماً دست های خود را مرتب با آب ولرم و صابون بشویید.
ضد آفتاب مناسب
یادتان باشد که زدن ماسک، شما را از استفاده از کرم های ضد آفتاب بی نیاز نمی کند. اگرچه خود این کرم ها می توانند منافذ پوست را مسدود کرده و موجب عود ماسکنه شوند، انتخاب ضد آفتاب مناسب می تواند تا حد زیادی از این عارضه پیشگیری کند. میدانید که التهاب فاکتوری بسیار مهم در ایجاد ماسکنه به شمار آمده و بنابراین استفاده از ضد آفتاب ها با کاهش التهاب ناشی از پرتو فرابنفش خورشید، این عارضه را کاهش می دهد.
استفاده از ضد آفتاب های معدنی (مینرال) سبک به پوستتان آرامش بخشیده و تحریک پذیری آن را کاهش می دهد. در انتخاب ضد آفتاب مناسب باید به وجود ماده مؤثره اکسید روی (زینک اکساید) در این محصولات توجه ویژه ای داشته باشید.
اکسید روی در برابر اشعه فرابنفش نور خورشید از پوست شما محافظت نموده و علاوه بر آن اثرات آرامش بخشی نیز دارد. به علت همین خاصیت از این ماده در پودرهای بچه استفاده می شود. ضد آفتاب های ضدجوش نیز برای افرادی که مستعد آکنه هستند، انتخابی مناسب خواهند بود.
لب ها را فراموش نکنید!
در نهایت، هر شب قبل از خواب و روزها قبل از استفاده از ماسک، لب های خود را با ژل پترولیوم (مانند وازلین) چرب کنید.
چه زمانی به پزشک متخصص مراجعه کنید؟
رعایت مراقبت های پوستی معمول در اکثر موارد از بروز، عود یا تشدید ماسکنه جلوگیری می کند. با این حال بهتر است در نظر داشته باشید که ضایعات حادتر مانند جوش های عمیق یا کیست ها و جوش های دردناک ممکن است نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشند. گاهی ممکن است در موارد شدید به انجام روش های تهاجمی مانند لیزر درمانی نیاز داشته باشید.
جمعبندی
آکنه ناشی از ماسک یا ماسکنه به مشکلات پوستی ناشی از استفاده طولانی مدت از ماسک های تنفسی اطلاق می شود. از جمله علائم ماسکنه می توان به تحریک پذیری پوست و ظهور نقاط برجسته شبیه به جوش در سطح پوست اشاره کرد. این ضایعات عمدتاً در محل تماس ماسک با صورت و یا در زیر ماسک ایجاد می شوند. ابتلا به آکنه روزاسه و یا درماتیت (التهاب پوست) شانس بروز این مشکل را در فرد افزایش می دهد.
اگرچه ابتلا به ماسکنه می تواند مشکلات زیادی را برای افراد، خصوصاً آن هایی که ملزم به استفاده طولانی مدت از ماسک هستند به بار بیاورد، اهمیت زدن ماسک نیز قابل چشم پوشی نبوده و بنابراین راهکارهای مراقبت از پوست در صدر اهمیت قرار میگیرند. با شست و شوی مرتب صورت، استفاده از مرطوب کننده ها و انتخاب ماسک مناسب می توانید از بروز بسیاری از مشکلات پوستی در خود پیشگیری نمایید.
اگر به نوع شدید ماسکنه مبتلا هستید و یا علی رغم رعایت نکات ذکر شده در این مقاله همچنان بهبود علائم را در خود مشاهده نکرده اید، توصیه ما به شما این است که حتماً به یک پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. پزشک ممکن است بسته به شرایط متدهای مختلف دارو درمانی را به شما پیشنهاد کند. در نهایت، روشهای لیزر درمانی اغلب به عنوان آخرین راهکار موجود برای رفع این ضایعات در نظر گرفته میشوند.